KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Američki Adient zatvara tvornicu u Kragujevcu

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Srbija sam će proizvoditi sjedišta za novi model automobila

Američki Adient zatvara tvornicu u Kragujevcu

Američki proizvođač automobilskih sjedišta Adient planira zatvoriti svoju tvornicu m srbijanskom gradu Kragujevcu krajem februara nakon što je Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Srbija odlučio interno proizvoditi sjedišta za novi model, izvijestili su lokalni mediji.

Oko 140 zaposlenih ne radi već godinu i po, a oni koji nisu pristali da odu na rad u inostranstvo primali su minimalac, koji će dobijati do kraja narednog mjeseca.
Kako je za Kragujevačke novine rekao Vuk Arsić, koji je zaposlen u toj firmi, radnicima se nudi da konkurišu za prelazak u "Fiat" ili da se prijave za socijalni program, odnosno otpremnine, a one su do 600.000 dinara.
Za prelazak u Fiat, gdje mogu da prime 70 do 80 ljudi, prijavila se, koliko on zna, većina radnika iz proizvodnje, dok ostali čekaju otpremnine.
Firma Adient je montirala sjedišta od svojih dobavljača koji su dostavljali metalne i ostale dijelove. Prema mom mišljenju, sjedišta su bila najskuplji dio koji je Fiat ugrađivao u svoja vozila, jer je ostale glavne dijelove dobijao iz Italije. Međutim, sada je donijeta odluka da sjedišta za novi model koji će početi da se proizvodi ove godine izrađuju sami, rekao je sagovornik Kragujevačkih novina. 

Radio televizija Kragujevac objavila je u ugustu 2023. da će FCA Srbija vjerovatno započeti proizvodnju novog modela automobila u svojoj tvornici u Kragujevcu u trećem kvartalu 2024.

Adient, bivši Johnson Controls, otvorio je tvornicu u Kragujevcu 2013. godine. Drugu tvornicu otvorio je u zapadnoj općini Loznica u junu 2020. godine

Foto: Adient

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.