KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Ko su potencijalni kupci Fortenovinog agrobiznisa

Kao najizgledniji kupac tvrtki Belje, Pik Vinkovci i Vupik Vukovar već duže se spominje Podravka, ali nije samo ona u igri

Ko su potencijalni kupci Fortenovinog agrobiznisa

Slanjem poziva na adrese više mogućih kupaca, Fortenova grupa počela je proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju poslovnog područja poljoprivrede.

- Neobavezujuće ponude Fortenova očekuje krajem prvog tromjesečja. Nastavak procesa bit će usmjeren na one koji su, osim plaćanja fer cijene, spremni dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj, kažu u Fortenovi.

Kao najizgledniji kupac tvrtki Belje, Pik Vinkovci i Vupik Vukovar već duže se spominje koprivnička Podravka. No, ne samo ona: za preuzimanje je iznimno zagrijan i mađarski tajkun blizak Viktoru Orbanu koji je već kupio tvrtku Rabo iz Kneževih Vinograda, najvećeg domaćeg proizvođača jabuka.

Rabo je tako ušao u sastav velike grupacije Meszaros iza koje stoji Lorinc Meszaros, glavni sponzor i mecena NK Osijeka, ali i omiljeni Orbanov poduzetnik. Mađarski tajkun već naveliko lobira za taj posao, izvještava Danica.hr.

Fortenovin poljoprivredni biznis, tvrdi naš dobro upućen izvor, žele preuzeti i arapski investitori koje reprezentira Saif Alketbi, čovjek koji već mjesecima vodi pravnu bitku za preuzimanje cijele Fortenove jer tvrdi kako je otkupio većinski udjel od ruskog Sberbanka.

Konačno, tu je i vlasnik moćnog srbijanskog Delta holdinga Miroslav Mišković i gazda osječkog Žita Marko Pipunić. Fortenova je navodno i Žitu poslala informativni obrazac s finansijskim brojkama poljoprivrednih tvrtki te molbu da pošalju neobavezujuću ponudu.

Ključnu će riječ imati novi gazda Fortenove Pavao Vujnovac, ali i premijer Andrej Plenković jer te tvrtke raspolažu s dosta državnog zemljišta u Slavoniji i Baranji. Odluka o nastavku pregovora s najozbiljnijim ponuditeljima past će usred pretkampanje za parlamentarne izbore koji bi trebali biti u proljeće.

Kako je preuzimanje Belja, Pika i Vupika za Vladu RH, prije svega, politička, a tek onda poslovna odluka, lako je pretpostaviti da mađarski, arapski i srbijanski investitori nemaju previše šanse. Pitanje je jesu li i dobili poziv da se jave. U tom slučaju ostaje samo Podravka i, možda, Pipunić, spekulira portal.
Prema neslužbenim procjenama, Fortenovin agrar mogao bi vrijediti oko 400 miliona eura, od čega na Belje otpada 300-tinjak miliona. Ukupni prihodi Belja, Pika i Vupika iznosili su predlani oko 340 miliona eura, a ukupna neto dobit 20 miliona eura. Tri tvrtke zapošljavale su oko 2300 radnika.

Foto: Belje

 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.