KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Uvećani troškovi srezali dobit Triglav Osiguranja Banja Luka

Rast prihoda od 9,9 posto zasjenjen skokom troškova poslovanja za 12,4 posto

Uvećani troškovi srezali dobit Triglav Osiguranja Banja Luka

Triglav Osiguranje Banja Luka, jedinica slovenske multinacionalne Triglav Grupe, svjedočilo je značajnom padu neto dobiti za 2023. godinu, u usporedbi s operativnim rastom i naporima regionalne konsolidacije.

Financijski krajolik Triglav Osiguranja Banja Luka u 2023. obilježen je kontrastnim brojkama. 
Dok je tvrtka zabilježila strmoglavi pad neto dobiti na 29.333 KM, sa snažnijih 83.735 KM u prethodnoj godini, istovremeno je zabilježila značajan rast ukupnih poslovnih prihoda od 9,9 posto, koji su iznosili 17,2 miliona KM. Ovaj rast prihoda, međutim, zasjenjen je skokom troškova poslovanja koji su eskalirali za 12,4 posto i iznosili su 17,9 miliona maraka. 
Na kraju godine, ukupna imovina tvrtke iznosila je 34 miliona KM, u odnosu na 30,4 miliona maraka na kraju 2022. godine, što ukazuje na temeljnu snagu unatoč padu dobiti.

U strateškom manevru koji je naglasio svoju predanost konsolidaciji poslovanja i jačanju prisutnosti na tržištu, Triglav Osiguranje Banja Luka pripojeno je Triglav Osiguranju Sarajevo u septembru 2023. Ovaj potez je pokazatelj šire strategije Triglav Grupe za racionalizaciju poslovanja i jačanje  tržišne pozicije u Bosni i Hercegovini.

Kompanija ima 103 zaposlenika.

Foto: Indikator.ba

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.