KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Aquaterm Olovo: Prošle godine rekordan broj noćenja

Banjsko-rekreativni centar je prošle godine ostvario 63.000 noćenja, što je rekord ove ustanove

Aquaterm Olovo: Prošle godine rekordan broj noćenja

Javna ustanova Banjsko-rekreativni centar Aquaterm Olovo prošle godine je ostvarila 63.000 noćenja, što je rekord ove ustanove, a popunjenost je bila 91,3 posto, kazao je v.d. direktor dr. Senad Selimović.
Prema njegovim riječima, potražnja puno veća od onoga što oni mogu da pruže s raspoloživim kapacitetima.

-  Voda ima blagotvorno dejstvo na zdravlje, pomaže u relaksaciji mišića, jačanju muskulature, djeluje povoljno i na nervni sistem, kao i na površne dijelove kože kod nekih kožnih oboljenja. U banju dolaze dominantno starije osobe, rekao je Selimović, izvijestio je Anadolu.

Voda se koristi u nekoliko vidova: najčešće se radi o hidroterapiji, bazenu, termo-mineralnim kupkama, kombinaciji kinezoterapije i hidroterapije. To su grupne i pojedinačne vježbe u vodi.

- Nama je primarni cilj da se bavimo fizikalnom medicinom i rehabilitacijom, međutim, sama ova djelatnost je miks turizma i zdravstva. Mi smo negdje u sredini. Od 94 uposlenika, imamo 30 posto medicinskih radnika - rekao je Selimović.

Banja raspolaže s oko 200 kreveta, a ima i 94 uposlenika.

Olovo je, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prošle godine imalo veći broj evidentiranih turističkih noćenja od Zenice i Tuzle. U Olovu su evidentirana 99.684 turistička noćenja, Zenici 34.361 i Tuzli 71.022.

- Od tih 100.000 noćenja, dvije trećine su ostvarene u Aquatermu, a jedna trećina u Ajdinovićima. Ima nešto što se zove pansionska i vanpansionska potrošnja. Ti ljudi se kreću po Olovu, šetaju, piju kafu, kupuju u prodavnicama... Definitivno doprinosimo i direktno i indirektno turističkoj slici Olova - pojasnio je Selimović.

Foto: Aquaterm

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.