KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Luksuzan brend iznikao iz hercegovačkog krša

U srcu Hercegovine, na Gabela Brdu kod Čapljine, jedan sanjar je pretvorio gol kamen, krš i korov u plodnu oazu ljepote i organskog bogatstva

Luksuzan brend iznikao iz hercegovačkog  krša

U srcu Hercegovine, na Gabela Brdu kod Čapljine, jedan sanjar je pretvorio gol kamen, krš i korov u plodnu oazu ljepote i organskog bogatstva. Admir Rahimić koji od dvanaeste godine živio u Njemačkoj, zahvatila je snaga vjetra i sunca, ne samo kao izvor energije već i kao pokretač veličanstvenog projekta, piše Crna hronika.

Njegova kompanija, Agroherc-organic, ne samo da projektira vjetro i solarne elektrane, već je i domaćin prvog vjetroparka koji će zaživjeti već iduće godine. Međutim, ono što istinski odvaja Rahimića od drugih jest njegov san o stvaranju lokalnog brenda veličanstvenog po svjetskim standardima.
Prije pet godina, s partnerima je krenuo u stvaranje domaćeg brenda na Gabela Brdu, na površini od 140 hektara kamenite hercegovačke zemlje. I dok je većina vidjela nepregledno prostranstvo krša, Rahimić je imao viziju plodnog tla pod smiljem, smokvama, divljim šipkom i maslinama.
S trijumfom nad birokracijom i kamen po kamen, Agroherc-organic je stvorio čudo – plantažu koja je prošle godine donijela prvu žetvu smilja. Taj smilj, kroz čarobni proces, postao je Narentas – brend luksuzne organske kozmetike čije kvalitete potpisuje više od dvije hiljade stručnjaka iz Njemačke, Švicarske, Švedske, Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.
“Napravili smo brend kakav u ovom trenutku na evropskom tržištu ne postoji. Cilj je bio stvoriti brend kojem će se drugi htjeti približiti”, ponosno ističe Rahimić.
Narentas, prožet hercegovačkim suncem i Jadranskim vjetrovima, nudi liniju proizvoda za njegu kože koja obuhvata pjenu za umivanje, puder za čišćenje, dnevnu i noćnu kremu, kremu za njegu područja oko očiju, zlatni eliksir i čisto eterično ulje. Svaka bočica Narentasa donosi spoj smilja, maslina, smokava i nara, pružajući koži više od ljepote.

Ali tu nije kraj priče. Agroherc-organic je jedina kompanija u Bosni i Hercegovini koja posjeduje Demeter certifikat, najprestižniji certifikat na svijetu za organsku proizvodnju. To znači da su proizvodi rezultat proizvodnje koja funkcionira kao holistički organizam, gdje se poštuju biljke, životinje i ljudi.

Nakon uspjeha na domaćem terenu, sljedeći korak za Narentas je osvajanje svjetske scene. Prvi luksuzni shop već je otvoren na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, a sljedeća destinacija je nimalo manje ekskluzivna – Dubai.

Uskoro će svjetlo dana ugledati i domaće maslinovo ulje s Gabela Brda, koje sa 470 mg polifenola po kilogramu postavlja nove standarde. Slijedi sok od divljeg nara, koji već sada nazire put na svjetska tržišta.

Foto: Sarajevo-Airport

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.