KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Rok dva puta probijan: Kinezi završavaju novu bolnicu u Doboju

Nova bolnica koju gradi China Sinopharm International Corporation mogla bi biti u funkciji u maju

Rok dva puta probijan: Kinezi završavaju novu bolnicu u Doboju

Nova bolnica “Sveti apostol Luka” u Doboju, za čiju je izgrdnju rok dva puta pomjeran, mogla biti biti u u funkciji tokom maja.

Novog produženje rokova neće biti, najavio je prije mjesec dana gradonačelnik Doboja Boris Jerinić prilikom sastanka sa predstavnicima kompanije “China Sinopharm International Corporation”, koja je izvođač radova.
Jerinić je rekao novinarima da je oko 98 odsto poslova završeno i da će Gradska uprava u zakonom predviđenom roku sprovesti aktivnosti za izdavanje upotrebne dozvole i tehnički prijem objekta .

- Što se tiče tokova ne možemo precizirati dan i moramo dobiti saglasnost Ministarstva zdravlja i Vlade Republike Srpske. Od početka smo svi zajedno u ovom projektu, izjavio je Jerinić.

Vrijednost izgradnje bolnice je 103 miliona KM sa PDV-om, apo sistemu “ključ u ruke” gradi je kompanija “China Sinopharm International Corporation”.

Izvođač radova uveden je u posao u decembra 2019. godine, a za završetak svih radova prvobitno je bilo predviđeno 36 mjeseci. To znači da je bolnica trebalo da bude završena krajem 2022. godine.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite entiteta Republika Srpska  je krajem 2022. godine sa izvođačima potpisalo ankes ugovora kojim je kao novi rok za  završetak radova oređen kraj septembra 2023. godine, ali je i taj rok nije ispoštovan. 

- U toku realizacije projekta desile su se okolnosti uzrokovane pandemijom virusa korona, kao i poremećaji na globalnom tržištu uzrokovani dešavanjima u Ukrajini, obrazloženje je entitetskog ministarstva zdravlja za produženje roka kineskim kompanijama.

Nova bolnica je ukupne bruto površine 28.078 metara kvadratnih, od čega je neto površina objekta 25.390 metara kvadratnih. Projektovana je da dugoročno opslužuje oko 330.000 stanovnika iz dobojske regije u Republici Srpskoj, federalnog Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona.

Raspolagaće sa 468 kreveta, te medicinskim specijalističkim službama poput glavnog operacionog bloka sa četiri operacione sale, urgentnog sa operacionom salom, dijagnostičkog centra sa više od 22 raznih radioloških i drugih dijagnostičkih procedura, dnevnu ambulantnu/polikliničku uslugu sa oko 20 specijalističkih konsultacija, terapijsku onkološku dnevnu bolnicu.

Foto: Bolnica Sveti apostol Luka

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
1.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.