KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Hrvatska: Ukrajinci ulažu milijardu eura u farme pilića

Jurij Kosiuk i Andrej Matiukha planiraju ulagati u Sisačko-moslavačkoj županiji i zaposliti 3.500 radnika

Hrvatska: Ukrajinci ulažu milijardu eura u farme pilića

U Hrvatskoj, u Sisačko-moslavačkoj županiji, idućih će godina niknuti farme pilića vrijedne više od milijardu eura.
Investitori su iz Ukrajine - Jurij Kosiuk i Andrej Matiukha koji u sljedeće dvije godine planira uložiti 700 miliona eura i zaposliti 3500 radnika.
Kosiuk, koji u poslovnim krugovima slovi za europskog kralja pilećeg mesa, većinski je vlasnik ukrajinske grupe MHP, koja je prije četiri godine preuzela Perutninu Ptuj.

Hrvatski mediji u januaru su objavili da će u Hrvatskoj graditi tri farme pilića. Farme pilića gradit će tvrtka Perutnina Ptuj - Pipo Čakovec, koja je također u vlasništvu MHP grupe.

Večernji list piše kako Matiukha, koji je u Hrvatskoj poznat kao vlasnik sportske kladionice FavBet i kockarnica, ima velike planove i na području uzgoja kokoši.

Predsjednik Matiukhove Petrinja Chicken Company (PCC) Oleksij Ševčenko, koji je uspješno realizirao izgradnju velikih farmi pilića u Ukrajini i Kazahstanu, za Večernji list kaže da su one u Hrvatskoj u završnoj fazi projektiranja. Izgradnja farmi počet će najkasnije početkom sljedeće godine. Završetak prve faze i početak proizvodnje planiran je do kraja 2026. godine.

- Imat ćemo valionicu jaja, proizvodnju stočne hrane, tov i preradu pilića, bioplinsko postrojenje, pročistač otpadnih voda najvišeg nivoa, rekao je i dodao da će to biti kružna ekonomija s minimalnim utjecajem na okoliš. .

Prema Ševčenkovim riječima, prva faza koštat će 570 miliona eura, a druga faza dodatnih 120 miliona eura, a investicija će se vratiti za sedam do osam godina. Naglasio je kako je njihova strategija projekt realizirati vlastitim sredstvima, bez potpore države.

Cijeli projekt obuhvaća 150.000 tona ili 94 miliona pilića, od čega 100.000 tona u prvoj fazi. U Hrvatskoj ih planiraju prodati samo 15.000 tona.

Ševčenko je objasnio i da kupuju zemljište za 12 planiranih lokacija te da su dosad kupili 200 hektara zemljišta. Planiraju zaposliti oko 3500 ljudi, a analiza hrvatskog tržišta pokazala je da će pronaći dovoljno domaćih radnika, rekao je.

Foto: Pexels

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.