KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Kupovina udjela Pretisa i Binasa obavljena preko skrbničkog računa

Na računu ASA Banke u Pretisu je sada 37 posto dionica, a u Binasu 23,1 posto

Kupovina udjela Pretisa i Binasa obavljena preko skrbničkog računa

Nedavna kupovina udjela u vogošćanskom Pretisu i  bugojanskom Binasu obavljena je putem skrbničkog računa ASA Banke, izvještava Indikator.ba. 

Osvježena lista dioničara Pretisa pokazuje da je na skrbničkom računu ASA Banke sada skoncentrisano 37,0 posto dionica, dok je na računu ove banke u Binasu  23,1 posto dionica.  

Kako smo izvijestili pozivajući se na informacije portala Istraga, američka kompanija Regulus Global preuzela je 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i paket dionica bugojanskog Binasa.

Podsjećamo na Sarajevskoj berzi 15. aprila su prodane dionice vogošćanskog Pretisa u vrijednosti 14,31 milion KM.  Protrgovano je 1.403,341 dionica Pretisa, što čini 32,993 posto od ukupnog broja.  Dionice su prodane kroz 23 transakcije po kursu od 10,20 KM, što predstavlja rast cijene od 20 posto uz odnosu na cijenu dionice na prethodnom trgovanju.

Takođe, obavljena  je i trgovina dionicama Binasa Bugojno u vrijednosti 531.511,50 KM.
U slučaju Binasa bilo je devet transakcija po kursu od 6,50  KM, što je 54,39 posto veća cijena u odnosu na prethodnu trgovinu. Vlasnike je promijenilo 81,771 dionica, a što predstavlja 22,952 posto od ukupnog broja. 

Prije navedenih transakcija na ASA Banci je bilo 4,0 posto dionica, a u Binasu 0,6 posto.

Dionice u Pretisu prodali su fondovi ZIF BOSFIN d.d. Sarajevo, ZIF CROBIH FOND d.d. Mostar, ali i neki drugi. U Binasu,  dionice je, između ostalih, prodao neko ko je poslovao putem skrbničkog računa Raiffeisen Bank gdje je bilo 19,25 posto dionica.

Obje kompanije, iz sektora namjenske industrije, u 51-postotnom su državnom vlasništvu.

Foto: Pretis - MOD

Štampa
Tags:
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.