KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Vlada BPK zabrinuta za materijalni položaj radnika u EMKA- BOSNIA

Podsjećamo da je Vlada BPK u septembru lani dala priznanje generalnom direktoru EMKA-e Friedhelmu Rungeu

Vlada BPK zabrinuta za materijalni položaj radnika u EMKA- BOSNIA

Predsjedavajući Skupštine Bosanskopodričnjskog kantona Goražde Muradif Kanlić, premijer Edin Ćulov i ministar za privredu Zijad Briga posjetili su kompaniju "Emka-Bosnia" u Goraždu.

Na sastanku sa menadžmentom ove kompanije razgovarano je o mogućnostima unapređenja međusobne saradnje s ciljem stvaranja boljeg poslovnog ambijenta na ovim prostorima te poboljšanju materijalnog položaja radnika, s akcentom na poštivanje njihovih radničkih prava.
Menadžment kompanije koja zapošljava oko 600 radnika predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti BPK Goražde, upoznao je sa aktivnostima koje se poduzimaju kako bi se unaprijedio poslovni i razvojni ambijent a, kako su kazali, samim tim i materijalni položaj radnika.

Podsjetimo, radnici kompanije "Emka Bosnia" krajem prošlog mjeseca su na određeno vrijeme obustavili proizvodnju u svim pogonima, a okupljanjem u krugu fabrike u Goraždu i Vitkovićima od vlasnika zatražili poboljšanje uslova rada. Dugogodišnje nezadovoljstvo visinom plaća te načinom isplate toplog obroka kulminiralo je nakon odluke menadžmenta o slanju 20 uposlenika alatnice na prinudni odmor, a nakon što su odbili premještaj u drugi pogon. Prema tvrdnjama radnika, prosječna plata uposlenih u proizvodnim pogonima iznosila je nešto više od 700 KM.
Sa čelnim ljudima kompanije iz Njemačke tada je postignut dogovor o povećanju plaće za oko 16 posto te toplog obroka za 50 posto.

Firma je prošle godine poslovala s gubitkom većim od 9 miliona KM. Ostvarila je ukupne prihode od oko 80 miliona KM, što za desetak miliona maraka manje nego godinu ranije, uz istovremeno pvoećanje rashoda na 89 miliona KM. Zapošljavala je 611 radnika.

Podsjetimo da je u septembru prošle godine Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde uručila priznanje generalnom direktoru njemačke kompanije EMKA Friedhelmu Rungeu.

Priznanje je, kako je tada  rečeno, dodijeljeno za doprinos međunarodnoj saradnji i razvoju privrede ovog kantona, uzimajući u obzir činjenicu da ova kompanija u okviru privrednih  subjekata u Goraždu, upošljava veliki broj radnika.

Vlada BPK odala priznanje direktoru njemačke firme EMKA

Foto: EMKA, Vlada BPK

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.