KOMPANIJE I TRŽIŠTA

U Pelagićevu izgradnja solarne elektrane vrijedne 5 miliona KM

Kompleks od dvadeset malih solarnih elektrana godišnje će proizvoditi četiri miliona kilovat časova električne energije

U Pelagićevu izgradnja solarne elektrane vrijedne 5 miliona KM

U Pelagićevu je počela izgradnja jedne snage tri megavata, vrijedna oko pet miliona maraka. Investitori očekuju da će isporuka električne energije Elektroprivredi Srpske početi za mjesec dana.
Više od pet hiljada solarnih panela proizvodiće struju koja bi bila dovoljna za cijelo selo.  Kompleks od dvadeset malih solarnih elektrana, na površini od pet hektara, godišnje će proizvoditi četiri miliona kilovat časova električne energije.

- Struja će preko dalekovoda biti transportovana u mrežu Elektroprivrede Srpske. Za potrebe tog transporta i prihvata proizvedene struje, potrebne su dvije trafo-stanice. Јedna je već izgrađena, dok je druga trenutno u fazi gradnje- rekao je Miroslav Miškić, iz Termo energy solar iz Banjaluke.

Prva velika solarna elektrana u Posavini, koja se gradi u opštini Pelagićevo, rezultat je nastojanja lokalnog menadžmenta da stvori povoljno poslovno okruženje, ističe načelnik opštine Slavko Tešić.

- Opština Pelagićevo svih ovih godina radi na tome da uz investicije iz vlastitog budžeta, razvijamo opštinu Pelagićevo. Nadam se da krećemo dalje putem razvoja - naglasio je Tešić, izvještava RTRS.

Prva isporuka električne energije Elekroprivredi Srpske, proizvedena u 12 malih solarnih elektrana očekuje, se 1. juna, a preostalih osam ulazi u sistem 1. avgusta.

Foto: Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.