KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Hrvatska tvrtka pretvara tekstilni otpad u vodik

LOOPER postrojenje za tekstilni otpad revolucionira metode spaljivanja i odlaganja otpada

Hrvatska tvrtka pretvara tekstilni otpad u vodik

DOK-ING je u saradnji s Humanom Novom iz Čakovca uspješno testirao pilot postrojenje za preradu otpadnog tekstila za proizvodnju vodika.

Inicijativa, predstavljena 30. aprila na završnoj konferenciji projekta, dio je razvojnog projekta vrijednog 700.000 eura koji sufinansira Norveški fond za inovacije. Projekt je imao za cilj stvoriti prvo LOOPER postrojenje za tekstilni otpad koje namjerava revolucionirati sadašnje metode spaljivanja i odlaganja otpada.

“Globalna modna industrija godišnje proizvede više od 92 miliona tona tekstilnog otpada, od čega se manje od 1% reciklira u novu odjeću. Potrošnja tekstila po stanovniku u Europi porasla je s 10,1 kg 2003. na 14,8 kg 2020., naglašavajući hitnu potrebu za održivim rješenjima. Cilj nam je bio pretvoriti otpad u vrijednu sirovinu koja stvara novu vrijednost, izjavila je Danica Maljković, direktorica energetike i održivosti u DOK-ING-u.

DOK-ING Indeloop tim razvio je inovaciju sposobnu preraditi jednu tonu tekstila dnevno, pretvarajući ih u vodik, pepeo i čađ putem plinifikacije. Ovaj proces ne emitira zagađenje, a dobiveni pepeo može se prenamijeniti za građevinske materijale. Vodik dobiven tim procesom ima svestrane primjene, pridonoseći kružnoj ekonomiji i očuvanju okoliša.

LOOPER se planira pridružiti portfelju inovacija zelene energije uključujući preradu plastike koja se ne može reciklirati, komunalnog otpada, kanalizacijskog mulja, biootpada i medicinskog otpada.

Foto: Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.