KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Mplus stekao 51% udjela u slovenskoj Panviti

Akvizicija dokapitalizacijom vrijednom 50 miliona eura omogućit će dalji rast i širenje

Mplus stekao 51% udjela u slovenskoj Panviti

Hrvatska uslužna tvrtka Mplus stekla je 51% udjela u Panviti, vodećoj slovenskoj poljoprivredno-prehrambenoj tvrtki, dokapitalizacijom vrijednom 50 miliona eura. Transakcija je uvjetovana regulatornim odobrenjem.

- Dvije grupe sarađuju kako bi novu grupu pozicionirale kao vodeću u prehrambenoj industriji u JI Europi, saopćila je Panvita 7. maja u objavi transakcije.

Grupacija, koja je prošle godine obilježila 100. obljetnicu, ostvarila je više od 117 miliona eura prihoda i 10,3 miliona eura bruto operativne dobiti u 2022. Zapošljava više od 700 ljudi.

Jedan od najvećih igrača na slovenskom tržištu poljoprivrede i prehrane, Panvita obrađuje više od 3500 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Iz tvrtke su rekli da će dokapitalizacija omogućiti rast i širenje daljnjim akvizicijama. Sjedište i uprava nove grupe ostat će u Rakičanu, u sjeveroistočnoj Sloveniji.

- Središte našeg razvoja i poslovanja ostat će u Sloveniji, ali će regionalna partnerstva biti ključna za povećanje učinkovitosti naše strategije i tempa njene provedbe, rekao je predsjednik Uprave Panvite Peter Polanič.

- Mplus grupu prepoznali smo kao najboljeg strateškog partnera za razvoj i pozicioniranje Panvite i nove grupe kao vodeće prehrambene kompanije u regiji, dodao je.

Mplus je uslužna tvrtka koja upravlja kontaktnim centrima, a također je aktivna u IT-u i uslugama zapošljavanja. Transakcija će joj omogućiti da se razgrana u poljoprivredno-prehrambenu industriju.

Grupa je u Sloveniji prisutna od 2017. godine, kada je kupila tvrtku za marketinške komunikacije Linea Directa i tvrtku za korisničku podršku i tehnologije angažmana CDE Nova Tehnologija.

Potom ulazi u partnerstvo s temping agencijom Manpower Slovenija, preuzima tvrtku za online marketing Konverzija i postaje suvlasnik IEDC - Poslovne škole Bled.

- Mplus grupa Sloveniju smatra svojim matičnim tržištem jer je to zemlja u regiji u koju je ulagala najviše, ističu iz hrvatske tvrtke.

Očekuje se da će nova grupa ostvariti prihod od 500 miliona eura. Polanič i generalni direktor Panvite Toni Balažič ostaju u upravi, ali će im se pridružiti dvojica rukovoditelja iz Mplusa, najavio je predsjednik Uprave potonjeg Darko Horvat.

Većinsko vlasništvo Panvite bilo je konsolidirano oko Regal - Trgovine i tvrtki Imo-Real i Imo-Rent, odnosno porodice Polanič.

Foto: Panvita

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.