KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Još jedna akvizicija slovenska Iskre

Proizvođač prisutan i u BiH, preuzima 50 posto hrvatskog Elkakona

Još jedna akvizicija slovenska Iskre

Hrvatski proizvođač kabela Elka, podružnica slovenskog dobavljača industrijskih rješenja i proizvođača električnih proizvoda Iskra, priopćila je u srijedu da je kupila 50% udjela u hrvatskom proizvođaču okrugle i profilne žice za transformatore i elektromotore Elkakon, kao dio Iskrine strategije širenja akvizicijama.

Predsjednik Uprave Elke Matija Šešok potpisao je u Zagrebu ugovor s Miljenkom Hačekom i Tihomirom Hačekom, vlasnicima Poslovnog centra Cotra, koji su do sada imali 50-postotni udjel u Elkakonu, objavila je Elka u utorak u priopćenju, ne otkrivajući vrijednost posla.

Elkakon je osnovan 2003. godine, ima proizvodni kapacitet od oko 1.150 tona godišnje, što ga svrstava među najveće proizvođače okruglih i profilnih industrijskih vodiča u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Hrvatski proizvođač energetskih transformatora Končar Distributivni i Specijalni Transformatori D&ST ostat će vlasnik preostalih 50 posto Elkakona. Končar D&ST je jedinica hrvatskog proizvođača elektroopreme Končar Elektroindustrije.

Transakcija je četvrta Iskrina akvizicija u Hrvatskoj. Ona je 2019. godine preuzela šibensko brodogradilište koje danas posluje kao Iskra Brodogradilište. Iskra je Elku kupila od Miljenka Hačeka u maju 2021. Početkom ove godine Iskra je stekla većinski udio u hrvatskoj elektrotehničkoj tvrtki ELMAP.

- Za Iskra Grupu ova akvizicija svojevrsni je završetak preuzimanja kabelskog poslovanja, ali predstavlja i proširenje suradnje i partnerstva s hrvatskom grupom Končar, rekao je u priopćenju Dušan Šešok, predsjednik Uprave i većinski vlasnik Iskre.

Vjeruje da bi Iskra i Končar mogli proširiti suradnju i na druga područja te ovu transakciju smatra prvim korakom u tom smjeru.

Iskra ima razvijene poslovne aktivnosti u Bosni i Hercegovini. Kompanija je početkom ove godine izgradila novog proizvodnig objekat za svoju kćerku-firmu “Iskra Tela L” u Laktašima kod Banjaluke, gdje odranije ima proizvodnju.

Foto: Miljenko Haček and Dušan Sešok - Elka

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.