KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Širokobriješka tvrtka KS Tueren širi proizvodnju

Trenutno u tvrtki radi 125 radnika, a do kraja godine planira se otvoriti 40 novih radnih mjesta

Širokobriješka tvrtka KS Tueren širi proizvodnju

Viskotehnološka tvrtka KS Tueren Široki Brijeg u Gospodarskoj zoni Knešpolje u pogon je pustila nove savremene strojeve.

Osnovna djelanost kompanije, čiji su vlasnici vlasnici Kneer-Südfenster i Soldo Metali 50-50%, je proizvodnja aluminijskih i PVC vrata i prozora, profila i drugih proizvoda od aluminija i PVC-a te projektiranje aluminijskih sistema, površinska zaštita aluminija te strojna obradu aluminija i PVC-a.

- Igrom slučaja, bolje reći, spletom sretnih okolnosti tvrtke obitelji Kneer i Soldo susrele su se na sajmu građevine u Münchenu 2011. godine. U istoj toj godini tvrtka Soldo Metali postala je novi dobavljač aluminijskih profila za Kneer Grupu. Od samog početka sve je odlično funkcioniralo, tako da se od početne međusobne simpatije izrodilo prijateljstvo. Tako smo 2015. godine osnovali zajedničku tvrtku KS Tueren koja pripada 50% obiteljskoj tvrtki Kneer i 50% obiteljskoj tvrtki Soldo Metali. Kada se danas sjetim tih početaka, ulazna aluminijska vrata počeli smo proizvoditi u jednom unajmljenom prostoru. Već 2016. kupljena je parcela veličine 34.000 četvornih metara u Knešpolju, a već 2020. izgrađeno je prvih 8500 četvornih metara proizvodnog i skladišnog prostora. Tu smo počeli pod jednim krovom proizvoditi izolacijsko staklo, plastične prozore, aluminijska vrata i obloge te aluminijske panele za ulazna vrata. Godine 2021. kupljeno je i postavljeno novo postrojenje za plastifikaciju aluminijskih profila, a 2023. počeli smo s drugom fazom gradnje - 5400 četvornih metara za pogon preše za prešanje aluminijskih profila. Iste godine usporedno smo počeli i treću fazu gradnje, našu novu upravnu zgradu, a ove godine u travnju je, kao vrhunac našeg pothvata, preša puštena u rad - tvrdi Jura Soldo, jedan od osnivača tvrtke Soldo Metali, piše Večernji list.

U tvornici su posebno ponosni na izradu ulaznih vrata, po kojima su poznati u Njemačkoj. Nažalost, zbog ugovorenih obaveza do ovakvih vrata teško je doći na ovim prostorima.

Zanimljivo je da je većina gotovih proizvoda namijenjena za izvoz, tačnije, 99 posto proizvoda ove tvrtke završi u Njemačkoj. Trenutno u tvrtki radi 125 djelatnika, a do kraja ove godine planira otvoriti 40 novih radnih mjesta.  - Ukupna vrijednost investicija iznosi oko 25 milijuna eura. Trenutačno planiramo opskrbu naših pogona električnom energijom iz obnovljivih izvora koje ćemo sami instalirati. Zapravo, već je u tijeku izrada solarnih panela, koji će biti montirani na krovovima naših proizvodnih dvorana te ćemo osigurati proizvodnju energije za naše potrebe - tvrdi mladi direktor tvrtke Dražen Soldo.

Foto: KS Tueren - Večernji list

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.