KOMPANIJE I TRŽIŠTA

NLB objavio namjeru da preuzme Addiko Bank

NLB -ova ponuda za preuzimanje cilja na sve izdane i preostale dionice Addika po cijeni 20 eura po dionici

NLB objavio namjeru da preuzme Addiko Bank

Glavni zajmodavac Slovenije Nova Ljubljanska Banka saopćio je da namjerava pokrenuti ponudu dobrovoljnog javnog preuzimanja All -CASH -a za austrijsku banku Addiko koja ima snažnu prisutnost na Balkanu.

- NLB trenutno ne drži dionice u Addiku i namjerava steći značajan većinski udio u Addiku pokretanjem ponude, rekao je slovenski zajmodavac u objavi na Ljubljanskoj berzi u srijedu.

NLB -ova ponuda za preuzimanje cilja na sve izdane i preostale dionice Addika po cijeni 20 eura po dionici na osnovi Cum dividende, priopćila je banka.

Ponuđena cijena dionica podrazumijeva premiju od 22,15% u odnosu na šestomjesečnu prosječnu cijenu dionica od 16,37 eura. Također podrazumijeva premiju od 4,99% u odnosu na cijenu zatvaranja dionica od 15. maja 2024., posljednjeg dana trgovanja prije najave NLB -a za pokretanje potpune ponude za preuzimanje za Addiko i premiju od 32,01% u usporedbi s cijenom od 15,15 eura, 22. marta 2024., što je posljednja cijena dionica prije najave Agri Europe Cyprus  Limited 25. marta 2024. godine da namjerava pokrenuti djelomičnu ponudu za dionice u Addiku.

U skladu s austrijskim Zakonom o preuzimanju, ponuda za preuzimanje Agri Europe za 17% udjela u Addiku bit će objavljena između 13. i 16. maja, priopćila je Austrijska komisija za preuzimanje prošlog mjeseca. Agri Europe Cyprus u vlasništvu je srpskog biznismena Miodraga Kostića.

Osim što bi NLB grupi pružila veću razmjeru i sposobnost u četiri svoje postojeće zemlje prisutnosti - Slovenija, Srbija, Bosna Hercegovina i Crna Gora, preuzimanje Addika omogućilo bi NLB -u da uđe u susjednu Hrvatsku, što je najveća ekonomija u ovoj regiji, i jedina zemlja u kojoj NLB trenutno nije prisutan, rekao je izvršni direktor NLB -a, Blaz Brodnjak, u objavi.

NLB je naveo da bi pod uvjetom da memorandum za ovu ponudu bude objavljen u dogledno vrijeme, a Agri Europe Cyprus Limited lansira djelomičnu ponudu koju je najavio u martu u skladu s pravilima prema austrijskom Zakonu o preuzimanju, ponuda NLB -a kvalificira bi se kao natjecateljska ponuda djelomičnoj ponudi Agri  Europe. 

Početkom aprila, Alta Pay Group srpskog biznismena Davora Macura saopćio je da ima opcijske ugovore za sticanje 30% banke Addiko, planirajući postati jedan od vodećih igrača u bankarskom sektoru u bivšoj Jugoslaviji.

Na web stranici Addiko Bank stoji da je od 30. aprila nnajveći pojedinačni dioničar bio Agri Europe Cipar sa 9,99%, a slijedi DDM Invest III AG (Švicarska) sa 9,90%, Alta Pay Group sa 9,63%, američka grupa za upravljanje Wellingtonom LLP LLP s 8,85% i EBRD s 8,40%.

Dionicama Addika trgovalo se u četvrtak po ccijeni od  20 eura, što je rast od 4,99 posto. Dionicama NLB -a trgovalo se uz rast cijene od 2,26% na 113 eura u isto vrijeme na Ljubljanskoj berzi.

Addiko banka izašla je iz istočnoeuropskog poslovanja neuspjelog austrijskog zajmodavca Hypo-Alpe Adria Bank, a kupili su je privatna kapitalna tvrtka Advent International i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) 2014. godine. Addiko, koja je listirana na Bečkoj berzi u 2019. godini , aktivna je u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji.

Foto: Addiko

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.