KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Preuzme li Addiko, NLB bi bila banka broj 2 u BiH

Nastala prava jagma za Addiko Bank nakon što je u igru za preuzimanje ušao i slovenski zajmodavac

Preuzme li Addiko, NLB bi bila banka broj 2 u BiH

Nastalo  je pravo otimanje za Addiko Bank AG nakon što je pored dva srpska interesenta Agri Europe Miodraga Kostića i Alta Pay grupe Davora Macure u igru za preuzimanje ove banke ušla slovenska NLB Banka, izvještava Indikator.ba.

NLB je objavila kako u dobrovoljnoj javnoj ponudi za svaku dionicu Addiko Banka namjerava dati po  20 eura po dionici, što je više od konkurenata.

Kompanija Agri Europe Cyprus, kako je i najavljeno, objavila je ponudu za preuzimanje udjela od 17 odsto u Addiko Bank po cijeni od 16,24 eura po dionici nakon plaćanja dividendi. Ponuda Agri Europe je u trenutku podnošenja vrednovala banku na 341 milion eura.

Takođe, i Alta Pay Grupa saopštila je u četvrtak da je u procesu finalizovanja pribavljanja svih neophodnih regulatornih odobrenja za sticanje kvalifikovanog učešća od 29,59 odsto dionica u Addiko Bank AG.

Preostali  dioničari Addika, kojih je veliki broj  (dionice imaju fondovi, EBRD, a na free floatu- slobodno raspoloživih za trgovanje, je 48,5% dionica)  sada mogu zadovoljno trljati ruke jer cijena dionice skače.  Samo juče cijena dionica Addiko Bank na berzi u Beču skočila je za 5 posto na 20 eura.

Ukoliko bi uspjela da preuzme Addiko Bank Nova ljubljanska banka bi značajno popravila svoje tržišno učešće na tržištima u zemljama regiona, a na ovaj način ušla bi i na tržište Hrvatske, jedino koje još nije "pokorila". Ulazak na ovo tržište već neko vrijeme najavljuje Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave NLB-a.

U slučaju Bosne i Hercegovine, NLB Banka bi pridodala 2,1 mrd  KM aktive, koliko imaju Addiko banke sa sjedištima u Sarajevu i Banjaluci, čime bi se prometnula u drugog igrača na tržištu.  Sa postojećih 3,8 milijardi aktive koje drže dvije NLB Banke sa sjedištima u Sarajevu i Banjaluci to bi bilo ukupno 5,9 milijardi, čime bi ova banka pretekla drugu najveću banku, Raiffeisen, koja ima aktivu od 5,2 milijarde KM. Lider bi i dalje ostao UniCredit, sa svoje dvije banke čija ukupna aktiva premašuje 8,5 mlrd KM.

Addiko Bank postala je  "dobra udavača" nakon što je raskrstila sa naslijeđem bivše Hypo-Alpe Adria Bank i preoblikovala se u banku specijaliziranu za stanovništvo i mala i srednja preduzeća. Postala je banka čija je profitabilnost u stalnom usponu.

NLB već dugo vodi poslovnu politiku širenja poslovanja kroz akvizicije. U posljednje četiri godine preuzela je Komercijalnu banku u Srbiji i njeno poslovanje u Crnoj Gori, te Sberbanku u Sloveniji.

Ulazak NLB u nadmetanje za Addiko Bank obećava zanimljiv razvoj koji će umnogome uticati i na regionalni raspored snaga u bankarskom sektoru.

B. S. 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
3.5
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.