KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Ponuda NLB-a za Addiko treba biti objavljena do 29. maja

Blaga korekcija dionice Addiko Bank AG na Bečkoj berzi

Ponuda NLB-a za Addiko treba biti objavljena do 29. maja

Dionicama Addiko Bank AG danas je na Bečkoj berzi trgovano uz blagu korekciju kursa po cijeni od 19,85  eura. Dionice su juče skočile na 20,10 eura nakon što je u srijedu naveče Nova ljubljanska banka najavila da ima namjeru objaviti ponudu za stjecanje "značajnog većinskog udjela" po cijeni od 20,00 eura po dionici.
Ova akvizicija bi, prema listu Finance, koštala oko 390 miliona eura.

Addiko banka je saopćila da je "primila na znanje" namjeru preuzimanja i da je  bila u kontaktu sa slovenskom bankom prije objave o namjeri davanja ponude za preuzimanje.
Kako se navodi na sajtu austrijske komisije za preuzimanje  ponuda, treba biti objavljena do 29. maja 2024., uz uvjet mogućeg produženja roka.

"NLB je impresioniran razvojem sposobnosti Addiko Grupe kao specijalizirane banke za privatne klijente te mala i srednja poduzeća (SME). Vjerujemo da bi te sposobnosti korisno nadopunile NLB-ov univerzalni bankarski model, istaknuo je ovim povodom šef NLB-a Blaž Brodnjak u izjavi.
 Akvizicija bi NLB Grupi omogućila veći opseg poslovanja u četiri zemlje u kojima je već prisutna (Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), kao i pristup hrvatskom tržištu.

Na kraju poslovanja 15. maja 2024. NLB je imala tržišnu kapitalizaciju od 2,210 miliona eura.

U međuvremenu je Agri Europe objavio najavljenu djelomičnu ponudu za Addiko. Ponuda se sastoji od 3.315.344 dionice, a Agri Europe trenutno drži 1.947.901 dionicu. Ponuđena cijena je 16,24 eura (cum dividenda). Razdoblje prihvaćanja traje od 16. maja 2024. do 27. juna 2024. Kako je objavljeno, srpski Alta Pay također je osigurao dionice (30 posto) u Addiku.

Foto: Addiko Bank Sarajevo


 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
4.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.