KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Okolišne studije za solarne elektrane na Sokocu i u Doboju

Podneseni zahtjevi za provođenje preliminarnih procjena utjecaja na okoliš

Okolišne studije za solarne elektrane na Sokocu i u Doboju

Ministarstvo prodtornog uređenja i okoliša Republike Srpske priopćilo je da je od podružnice  njemačkog EnerStatea primilo zahtjev za provođenje preliminarne procjene utjecaja na okoliš projekta izgradnje solarne elektrane snage 100 MW u Sokocu.

Kao što smo ranije izvještavali, fotonaponsko postrojenje planira se graditi na području KO Bjelosavljevići na udaljenosti od oko sedam kilometara od sjedišta opštine Sokolac. Planirano je da solarna elektrana zauzme ukupnu površinu od oko 137 hektara, a procijenjena godišnja proizvodnja električne energije trebalo bi da iznosi 142 GWh. Procijenjena vrijednost investicije iznosi 174,4 miliona KM. Proizvedena električna energija prodavaće se na tržištu.

EnerState sa sjedištem u Sokocu u je vlasništvu Enerstate Holdinga iz Graza u Austriji. Podružnica je Profine grupe iz Njemačke.

Profine Energy najavio je da će izgraditi dvije solarne elektrane zajedničkog kapaciteta od 550 MW u Bosni i Hercegovini i Srbiji, sa sistemima za skladištenje baterija.

Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša RS je takođe priopćilo je da je od državne Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) primilo zahtjev za provođenje preliminarne procjene utjecaja na okoliš (EIA) projekta izgradnje fotonaponske elektrane Doboj od 36,3 MWh.  

Gradnja ove solarne elektrane planirana je zapadno od rijeke Bosne, na KO Velika Bukovica, u okviru poslovne zone Doboj, u kojoj su inače planirane privredne djelatnosti i koja je udaljena oko 6 km sjeverozapadno od grada Doboja.

Foto: Pexels

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.