KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Elektroprivredi BiH odobreno kreditno zaduženje

Preduzeće se zadužuje za izgradnju FNR Gračanica 1 i 2 kod EBRD-a za 25,1 milion EUR

Elektroprivredi BiH odobreno kreditno zaduženje

Nakon što je Vlada FBiH na hitnoj sjednici u maju donijela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta "Izgradnja fotonaponske elektrane Gračanica 1 i fotonaponske elektrane Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR, prekjuče je i Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio ovu odluku. Tome je prethodila i saglasnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, navodi se na internet stranici Elektroprivrede BiH.

Odlukom se Elektroprivredi BiH daje prethodna sagrasnost za kreditno zaduženje kod EBRD-a u iznosu 25.100.000 EUR-a, s rokom otplate 10 godina uključujući i 2 godine grace perioda.

Realizacija projekta izgradnje FNE Gračanica 1 i 2, ukupne snage 2x22,5 MW, zajedno sa transformatorskom stanicom 110/20kV Gračanica, predviđena je na završenom odlagalištu RU "Gračanica", u Opštini Bugojno (katastarska opština Odžak), područje Srednjobosanskog kantona.

Za izgradnju ovih objekata Elektroprivreda BiH je pribavila urbanističke saglasnosti od Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Srednjobosanskog kantona.

Prvi kilovat sati u elektroenergetskom sistemu BiH iz FNE ranijhe su najavljivani za 2025. godinu.

Foto: EP BiH

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.