KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Natron-Hayat kreće u investiciju vrijednu 60 mil EUR

Kompanija iz Maglaja planira modernizaciju tehnologije proizvodnje celuloze

Natron-Hayat kreće u investiciju vrijednu 60 mil EUR

Natron-Hayat Maglaj kreće u novu investiciju u modernizaciju tehnologije proizvodnje celuloze vrijednu 60 mil EUR.

Ovo je rečeno na sastanku premijera Zeničko-dobojskog kantona Nezira Pivića i ministra za privredu Samira Šibonjića sa delegacijom kompanije koju je predvodio Ali Zeybek, član Nadzornog odbora ove kompanije i član uprave Hayat Holding Group iz Istanbula.

Hayat Holding Group je od 2005. godine u Natron-Hayat investirao 130 mil EUR, uključujući i zadnju investiciju od 15 mil EUR u modernizaciju proizvodnje papira.

Ali Zeybek je zahvalio Vladi Zeničko-dobojskog kantona na kontinuiranoj podršci ovoj najvećoj turskoj investiciji u Bosni i Hercegovini, rekavši da sa aktuelnom vladom na čelu s premijerom Pivićem imaju najbolju saradnju do sada te da očekuju podršku novim investicijama koje učvršćuju lidersku poziciju Natron-Hayata na regionalnom tržištu.

Premijer Pivić je istakao da je Vlada posvećena razvoju privrede, pružanju podrške postojećim kompanijama i stvaranju uslova za privlačenje novih investicija, koristeći komparativne prednosti ovog kantona kao što su bogati prirodni resursi i dobra saobraćajna povezanost.

- Ovo je poruka Natron-Hayatu, ali i svim drugim investitorima koji žele realizovati svoje investicije u našem kantonu - rekao je premijer Pivić.

Ministar za privredu Samir Šibonjić rekao je da Vlada želi da napravi dodatne iskorake sa razvojnim projektima i podršci privredi, osigura potrebnu sirovinu za proizvodnju, ali i pomogne kompanijama da budu konkurentnije na zahtjevnim tržištima kao što je tržište EU.

Najavio je da će ovo ministarstvo među prvima u BiH pružiti pomoć i podršku izvoznim preduzećima da se prilagode i lakše dođu do certifikata u okviru mehanizma za ugljično prilagođavanje na granicama (CBAM), saopšteno je iz Press služba ZDK-a.

Foto: Vlada ZDK.,Natron-Hayat

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.