KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Agencija za bankarstvo oduzela dozvolu MKD IuteCredit Sarajevo

Rješenje o oduzimanju dozvole za obavljanje poslova davanja  mikrokredita doneseno 27. juna

Agencija za bankarstvo oduzela dozvolu MKD IuteCredit Sarajevo

Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine je 27.06.2024. godine donijela rješenje o oduzimanju dozvole za obavljanje poslova davanja  mikrokredita Mikrokreditnom društvu "IuteCredit" d.o.o. Sarajevo.

- Mikrokreditnom društvu IuteCredit BH d.o.o. Sarajevo nije dozvoljeno sklapati nove poslove u vezi sa obavljanjem mikrokredita od 30. juna 2024. godine, osim onih kojima se osigurava prestanak obavljanja poslova davanja mikrokredita i usklađivanja djelatnosti sa ovim rješenjem na način određen Zakonom o mikrokreditnim organizacijama, navodi se u rješenju.

IuteCredit je stigao je u Bosnu i Hercegovinu 2019. godine s namjerom da svoja rješenja u domenu pozajmljivanja novca, ličnih finansija i plaćanja, a sa kojima je osvojio i druge zemlje, uspješno primijeni i u Bosni i Hercegovini.

Međutim, kompanija iz zemlje koja je evropski lider po tehnološkom napretku i rodno mjesto brojnih fintecha, naišla je na poteškoće u primjeni svog poslovnog modela i nije uspjela uspostaviti održivo poslovanje.

Iz centrale kompanije u Estoniji oglasili su se 2022. godine navodeći da se povlače sa bosanskohercegovačkog tržišta zbog regulatornog okruženja u zemlji povezanog s digitalizacijom.

- Trenutni propisi u zemlji ne dopuštaju efikasno digitalno uključivanje i pojednostavljeno digitalizirano korisničko iskustvo. Regulatorni pristup karakterizira konzervativizam i općenito negativan stav prema digitalizaciji, što nam je učinilo sve većim izazovom učinkovito poslovanje na tržištu, pojasnili su iz IuteCredita.

Digitalizacija, koja je u zaostajanju u Bosni Hercegovini, međutim samo je jedan od razloga za neuspjeh IuteCredita, saznaje Indikator.ba.

Zapravo direktni povod za odlazak za bosanskohercegovačkog tržišta, kako saznajemo, bili su regulatorni zahtjevi na koje kompanija nije imala adekvatan odgovor.

Agencija za bankarstvo Federacije BiH je donijela odluku 2. novembra 2022., u kojoj je, između ostalog, navedeno da se smatra da je bilo koji oblik garancije za obveznice koje je izdala matična grupacija IuteCredita u Estoniji, u suprotnosti s pruženim aktivnostima mikrokreditiranja od društva u Bosni i Hercegovini.

Nakon ovoga, IuteCredit BH je prestao izdavati nove kredite od decembra 2022. do januara 2023. revidirao je poslovni plan, politiku cijena i operativne troškove. Kompanija je počela izdavati kredite prema revidiranom poslovnom planu i sa nižim operativnim troškovima od februara 2023. godine. Međutim, nakon ponovne procjene potencijala profitabilnosti revidiranog poslovnog plana, matična grupacija je 26. aprila 2023. odlučila pokrenuti proces likvidacije IuteCredit BH d.o.o. Sarajevo.

Ograničenja koja je uvela Agencija za bankarstvo nisu prvi regulatorni izazovi za IuteCredit u nekoj od zemalja regije.

Centralna banka Kosova 2019. je faktički zatvorila IuteCredit Kosova, nakon što ga je čak označila prijetnjom nacionalnoj sigurnosti zemlje i dovela u sumnju veze estonskih poduzetnika s osobama uključenim u aktivnosti pranja novca.

IuteCredit nudila je neosigurane potrošačke zajmove s dospijećem između 1 i 36 mjeseci i zajmove osigurane automobilom s dospijećem do 60 mjeseci. 

Tvrtka također posluje u Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji, Moldaviji i Albaniji.

Borivoje Simić

Foto: Indikator.ba
 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.