KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Još jedna odbijenica Lageru u Sanskom Mostu

Općinsko vijeće odbilo dati saglasnost za prenos koncesije za eksploataciju mrkog uglja na novoosnovano društvo

Još jedna odbijenica Lageru u Sanskom Mostu

Općinsko vijeće Sanski Most odbilo je na posljednjoj sjednici dati saglasnost za prenos koncesije za eksploataciju mrkog uglja u selu Kamengrad sa kompanije “Lager” iz Posušja na novoosnovano privredno društvo “Lager Mining”.

Odluka je donesena jednoglasno, vođena prethodnim iskustvima i protestima lokalnih stanovnika koji su izrazili zabrinutost zbog eksploatacije uglja.
“Lager” je zatražio prenos koncesionih prava kako bi olakšao svoje poslovanje, s obzirom da se bavi različitim djelatnostima uključujući obnovljive izvore energije, dok finansiranje rudnika uglja nije popularno kod svjetskih banaka, izvještava Ljudski.ba.
Općinsko vijeće je istaklo da je prethodno već poništilo saglasnost o dodjeli koncesije firmi “Lager” zbog problema koje su izazvali u zajednici.

Mještani su dugo izražavali nezadovoljstvo zbog uticaja eksploatacije na poljoprivredu, okoliš i zdravlje ljudi, tvrdeći da je uzurpacija privatne imovine, odlaganje jalovine i ugrožavanje lokalnih vodotoka postali neprihvatljivi.
S druge strane, kompanija “Lager” tvrdi da je ispunila sve zakonske zahtjeve, uključujući okolišne dozvole, te je uložila značajna sredstva u revitalizaciju rudnika i otvorila oko 600 radnih mjesta, što je doprinijelo ekonomskoj koristi lokalnoj zajednici i stabilnosti energetskog sistema BiH.

Foto:Lager

 

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.