KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Končar u poslu vrijednom 188 miliona eura u Rumuniji

Podružnica Končar – Inženjering kao članica konzorcija dobila posao remonta hidroelektrane Vidraru

Končar u poslu vrijednom 188 miliona eura u Rumuniji

Hrvatska tvrtka za elektrotehniku ​​Končar Elektroindustrija objavila je u petak da je njena podružnica Končar – Inženjering potpisala ugovor kao dio konzorcija predvođenog Electromontajem za izvođenje revitalizacije hidroelektrane Vidraru kompanije Hidroelectrice u Rumunjskoj.
"Dodijeljen putem konkurentnog međunarodnog natječaja, ovaj ugovor je vrijedan više od 188 miliona eura, s Končarevim doprinosom od gotovo 80 miliona eura", naveo je Končar u objavi na Zagrebačkoj berzi.

Opseg posla uključuje sveobuhvatno projektiranje, proizvodnju, isporuku, demontažu zastarjele opreme, ugradnju najsavremenije nove opreme, ispitivanje i puštanje u rad.

"Ovaj projekt ima za cilj povećati učinkovitost elektrane, produžiti njen radni vijek i ojačati ukupne energetske sposobnosti Rumunjske", objasnio je Končar.

hidroelektrana Vidraru, smještena na rijeci Argeș, smatra se kamenom temeljcem rumunjske energetske infrastrukture. Izvorno izgrađena 1961. godine, u funkciji je od 1966. godine.

Kupac ovog projekta je najveći rumunjski proizvođač električne energije Hidroelectrica ima instalirani hidroenergetski kapacitet od 6,3 GW, generirajući godišnju neto proizvodnju od 15,6 TWh.

Foto:Končar

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.