KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Zabrana prava glasa Mitrovićevim firmama u PD Semberija

Ministrove firme dužne da, saglasno Zakonu, objave ponudu za preuzimanje PD Semberija

Zabrana prava glasa Mitrovićevim firmama u PD Semberija

Preduzećima Oktan promet Bijeljina i Šipad-komerc Bijeljina, u vlasništvu ministra za privredu i preduzetništvo Republike Srpske Vojina Mitrovića, Komisija za hartije od vrijednosti RS  zabranila je vršenje prava glasa na skupštini akcionara PD Semberija Bijeljina po osnovu svih stečenih akcija ovog emitenta. 
Zabrana traje od 26. juna i važit će sve dok Mitrovićeva preduzeća ne provedu postupak preuzimanjs PD Semberija u skladu sa Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava, izvještava Indikator.ba. 

U vršenju nadzora Komisija za hartije od vrijednosti je ustanovila da je Oktan promet 24. juna stekao 5.069.775 akcija  PD Semberija te da posjeduje 38,6 posto akcija ovog emitenta.  S njim zajednički djeluje Šipad-komerc koji je vlasnik 8.418.013 akcija ili 25,0 posto. 
Budući da se njihovi udjeli zbrajaju, Mitrovićeva društva zajedno kontrolišu 63,7 posto od ukupnog broja akcija PD Semberija. 
Za Mitrovića je nastala obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje saglasno Zakonu, a do isteka važenja ponude ne smije sticati niti se obavezati da će sticati akcije Semberije na drugi način osim ponudom za preuzimanje. U tom periodu takođe ne smije ni otuđiti akcije. 

Dvadeset četvrtog juna obavljena je kupoprodaja 5.089.775 akcija PD Semberija po cijeni od 0,08 KM po akciji, u ukupnoj vrijednosti 407.182,00 KM. 

Firme Oktan promet i Šipad-komerc registrovane su za poslovanje nekretninama. Kao vlasnik  Šipad-komerca upisan je Vojin Mitrović, a Oktan prometa njegova supruga Nela Mitrović.  

Foto: Vojin Mitrović - Vlada RS

   
Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.