KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Gubitak Elektroprivrede BiH u 2023. godini 331 milion KM

Korigovani izvještaj pokazao da je stvarni gubitak puno veći od prvobitno prikazanog

Gubitak Elektroprivrede BiH u 2023. godini 331 milion KM

Stvarni gubitak Elektroprivrede BiH u 2023. godini nije bio 140 miliona KM, nego iznosi 331 milion KM, kazao je generalni direktor EPBiH, Sanel Buljubašić na press konferenciji Uprave posvećenoj poslovanju kompanije, kojoj su prisustvovali i članovi Nadzornog odbora.

Buljubašić je istakao je da je prvobitni finansijski izvještaj za 2023. godinu, zaključen u februaru, predviđao gubitak od 140 miliona KM.

Međutim, korigovani izvještaj pokazuje da je stvarni gubitak iznosio 331 milion KM.
“EPBiH je od 2009. godine uložila 344 miliona KM u rudnike. Ta ulaganja su bila neophodna. Rudnici su nam potrebni, i dalje će nam biti potrebni, ali moraju funkcionisati na samofinansirajući način, jer dobijamo 80 posto energije iz termoenergetskih izvora”, kazao je Buljubašić.

Bitno je reći da je odnos ostvarane proizvodnje sa 1000 gigavat sati nedostatka. -"Procijenjeno je iskopavanje 5,4 miliona tona uglja, a ostvarano 3,5 miliona tona uglja", kazao je.

Dodao je da izneseni podaci naglašavaju potrebu za efikasnijim upravljanjem rudnicima kako bi se smanjili gubici i osigurala održivost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini.

Foto: Sanel Buljubašić

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.