KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Podravka otvorila novi pogon za preradu paradajza u Varaždinu

Investicija od 13 miliona eura predstavlja značajan iskorak ukapaciteta prerade paradajza u kontinentalnoj Hrvatskoj

Podravka otvorila novi pogon za preradu paradajza u Varaždinu

Podravkin novi pogon za preradu paradajza u sklopu Tvornice voća i povrća u Varaždinu i službeno je krenuo s radom. Investicija ukupne vrijednosti više od 13 miliona eura predstavlja značajan iskorak u modernizaciji i povećanju kapaciteta primarne prerade svježeg paradajza u kontinentalnoj Hrvatskoj, omogućujući tako sigurnost kontinuiteta vlastite proizvodnje. Novi pogon ima dnevni kapacitet prerade od hiljadu tona svježeg paradajza, što znači da će varaždinskom tvornicom ovoga ljeta prolaziti pedesetak kamiona s paradajzom dnevno.

-Danas smo obilježili početak rada novog pogona za preradu rajčice, što je ujedno i veliki korak u povećanju poljoprivredne proizvodnje za naše potrebe. Investicija u novi pogon središte je našeg projekta povećanja proizvodnje rajčice i ostvarivanja samodostatnosti u ovoj sirovini. To znači da će sva rajčica u našim najvažnijim proizvodima, koje izvozimo širom svijeta, biti rajčica s hrvatskih polja, rekla je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

Za potrebe novog pogona Podravka je ove godine organizirala proizvodnju paradajza na vlastitim i površinama svojih kooperanata ukupne površine od oko četiristo hektara. Kooperantsku proizvodnju Podravka nastavlja i u Istri, a za potrebe zadovoljavanja kapaciteta novog pogona, značajno je proširena i na kontinent. Paradajz za Podravku ove godine proizvodi gotovo sedamdeset kooperanata, dvostruko više nego lani, a očekuje se ukupni prinos od oko 25 hiljada tona.

U obilasku novog pogona za preradu paradajza danas je bio i Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske uz pratnju ostalih članova Vlade te predstavnika gradova i županija.

Foto: Grad Koprivnica

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.