KOMPANIJE I TRŽIŠTA

Energetske dozvole za solarne elektrane snage 80 MW

Federalno ministarstvo utvrdilo nacrte energetske dozvole za izgradnju solarnih elektrane LENA 2 i CARPET PLANET

Energetske dozvole za solarne elektrane snage 80 MW

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije utvrdilo je Nacrt energetske dozvole za izgradnju solarne elektrane „LENA 2“, instalisane nazivne snage od 75 MW i i odobrene snage priključenja 75 MW.  Buduća solarna elektrana gradit će se u mjestu Polog kod Mostara.

Utvrđen je i Nacrt energetske dozvole za solarnu elektranu „CARPET PLANET“, instalisane snage 6.2 MW i planirane godišnje proizvodnje električne energije 7.740 MW koja će se graditi na području Bosanskog Petrovca.
Ranije je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine izdala prethodnu saglasnost u postupku izdavanja energetskih dozvola za dvije solarne elektrane instalisane nominalne snage po 75 MW.

Radi se o solarnim elektranama „LENA 1“ i „LENA 2“ firme Solar Lena. „LENA 1“ bi trebalo da proizvodi 101.731 MWh električne energije godišnje, dok je planirana proizvodnja solarne elektrane „LENA 2“ na godišnjem nivou 104.256 MWh, navodi se u saopštenju sa sjednice Vlade FBiH. Lena 1 će se graditi na lokalitetu Miljkovići, a Lena 2 na lokalitetu Polog.

Prethodna saglasnost je izdata Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, a premijer FBiH je zadužen da informacije sa zaključcima uputi Parlamentu FBiH na razmatranje i usvajanje, kako bi ministarstvo moglo pristupiti aktivnostima na izdavanju ovih energetskih dozvola, propisanim uredbom kojom se reguliše izdavanje energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih postrojenja.

Brojne domaće i strane kompanije su u BiH proteklih nekoliko godina pokrenule projekte velikih solarnih elektrana, ali je samo solarna elektrana Petnjik nominalnog kapaciteta 45 MW, koju je izgradila norveška kompanija Greenstat, puštena u rad,podsjeća solarno.net.

Foto: Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.