MENADŽMENT

Prof.dr. Zijad Bajramović novi predsjednik CIGRE u BiH

Zaključke šaljemo onima koji to znaju čitati, kaže Bajramović

Prof.dr. Zijad Bajramović novi predsjednik CIGRE u BiH

Profesor Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. Zijad Bajramović, izabran je za novog predsjednika Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) na Skupštini ove strukovne organizacije održanoj u Sarajevu. Za predsjednika Skupštine BHK CIGRE izabraan je Zdenko Vukić a za predsjednika Nadzornog odbora Aleksandar Cincar. Kao članovima Upravnog odbora (ima ih 21) funkcija potpredsjednika povjerena je  prof. dr Irfanu Turkoviću. prof. dr Dragi Bagi, dr. Ajli Merzić i doc.dr. Nadi Cincar.
Obrazlažući program rada za naredni mandatni period od četiri godine dr. Zijad Bajramović je pozvao zainteresovane, a posebno studente I i II ciklusa studija, da postanu članovi CIGRE što će im omogućiti da imaju besplatan pristup brojnim domaćim i inostranim bazama podataka  kao podršku u pisanju seminarskih, diplomskih i stručnih radova. Nivo članarine u 2024.godini neće se mijenjati u odnosu na protekli period. 
Posebno se osvrnuo na reformu energetskog sektora i Nacionalni plan za obnovljive izvore energije prema kojem Bosna i Hercegovina ukupnu emisiju stakleničkih gasova do 2030.godine treba da smanji za 41,21 posto u odnosu na 1990.godinu. O tome kako to može učiniti bilo je riječi i na 16.savjetovanju CIGRE održanom u oktobru u Neumu. Zaključci tih rasprava u narednih nekoliko sedmica biće dostupni "onima koji to ozbiljno čitaju".
Bosanskohercegovački komitet CIGFRE i ovom prilikom iskazao je interes za izgradnju Muzeja tehnike i nauke koju je pokrenuo prije nekoliko godina. "Nažalost neki nivoi vlasti još nemaju sluha za ovu ideju", konstatovao je novoizabrani predsjednik CIGRE u BiH.
Iskazujući mu zahvalnost za izuzetno plodan rad u proteklom periodu, uz isticanje njegovog doprinosa u afirmaciji ovog komiteta u zemlji i na međunarodnom planu Skupština je Edhema Bičakčića imenovala za počasnog predsjednika BHK CIGRE.

Foto: Zijad Bajramović

Štampa
Kategorije: MENADŽMENT
Ocjeni ovaj članak:
4.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.