POLITIKA I DRUŠTVO

Na pomolu dogovor BiH i Crne Gore oko HE Buk Bijela

Na sastanku zajedničke radne grupe u Sekretarijatu Energetske zajednice u Beču definisana mapa puta za rješavanje otvorenih pitanja

Na pomolu dogovor BiH i Crne Gore oko HE Buk Bijela

Crna Gora i Bosna i Hercegovina uspostavile su zajedničku radnu skupinu za rješavanje izazova povezanih s projektom hidroelektrane Buk Bijela, koja se nalazi na granici dviju država, navodi se u priopćenju Sekretarijata Energetske zajednice, što olakšava dijalog.
Na inauguracijskom sastanku zajedničke radne grupe u prostorijama Sekretarijata Energetske zajednice u Beču, Austrija, dvije su strane formulirale sveobuhvatnu mapu puta s konkretnim vremenskim okvirima, koja predviđa strukturirani pristup rješavanju otvorenih pitanja u vezi s projektom hidroelektrane Buk Bijela.

Na sastanku je Crna Gora naglasila da bi projekt trebao proći novi proces procjene utjecaja na okoliš (EIA) uz prekogranične konsultacije, s obzirom da je prethodna EIA dozvola istekla, navodi se u izvještaju sa sastanka. Crna Gora je također napomenula da je projekt bio predmet sudskog spora u BiH, koji je poništio produženje okolišne dozvole, prisiljavajući izvođače da traže novu dozvolu.

Crna Gora želi novu procjenu utjecaja na okoliš, ali BiH kaže da bi mogla pristati na reviziju dozvole kako bi osigurala da projekt ne šteti okolišu Crne Gore

BiH je sa svoje strane napomenula da je projekt ostao nepromijenjen i da nema potrebe za novom procjenom utjecaja na okoliš prije izdavanja nove okolišne dozvole. BiH je također primijetila da je okolišna dozvola projekta poništena prvenstveno zbog proceduralnog nedostatka.

Predstavnici BiH su, međutim, izrazili spremnost za reviziju okolišne dozvole i eventualnu reviziju na temelju nove PUO ako se zaključi da bi projekt mogao imati nepovoljan negativan utjecaj na okoliš Crne Gore.

Sekretarijat Energetske zajednice, sa svoje strane, rekao je da je važno implementirati svaku EIA u skladu s temeljnim odredbama EIA Direktive Europske unije.

BiH je dalje kazala da projekt trenutno ima građevinsku dozvolu za pripremne radove, ali da još nije izdana građevinska dozvola za cijeli projekt.
Hidroelektranu Buk Bijela snage 93 MW, vrijednu oko 220 miliona eura, grade Srbija i entitet Republika Srpska. Srpska državna elektroprivreda Elektroprivreda Srbije (EPS) ima 51 posto udjela, dok je preostalih 49 posto u vlasništvu Državne elektroprivrede Republike Srpske, Elektroprivrede Republike Srpske (ERS).

Crna Gora i Republika Srpska dogovorile su 2021. godine, nakon upozorenja ekoloških organizacija, formirati zajednički stručni tim za procjenu mogućeg utjecaja hidroelektrane na rijeku Taru u Crnoj Gori.

Uloga Sekretarijata Energetske zajednice je koordinirati dijalog i osigurati da su svi dionici informirani i uključeni. Također nudi smjernice i podršku radnoj grupi za provedbu zadataka navedenih u planu puta i rješavanje izazova, navodi se u priopćenju. Grupa će se ponovno okupiti u septembru.

Buk Bijela je prva faza većeg zajedničkog projekta Srbije i Republike Srpske koji uključuje izgradnju još dvije hidroelektrane na Drini – Foča, snage 44 MW i Paunci, snage 43 MW.

Foto: Projekt HE Buk Bijela - ERS

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.