POLITIKA I DRUŠTVO

Bura zbog informacije da jedan Slovenac ima 370 stanova

Najveći nekretninski mogul (fizička osoba) u Sloveniji ipak ima u vlasništvu ili suvlasništvu "samo" 53 dijela zgrada u kojima se nalaze stanovi

Bura zbog informacije da jedan Slovenac ima 370 stanova

Državni geodeti u Slovniji u četvrtak su objavili da najveći nekretninski mogul (fizička osoba) u Sloveniji ima u vlasništvu ili suvlasništvu "samo" 53 dijela zgrada u kojima se nalaze stanovi.

Prije sedam dana list Delo uzburkao je javnost viješću da je nepoznata fizička osoba vlasnik ili suvlasnik 370 stanova u Sloveniji. Juče je otkriveno da takva osoba ne postoji i da je riječ o pogrešci Geodetske uprave Republike Slovenije (GURS) u odgovorima novinaru Dela. "Nekretninski rekorder" u Sloveniji ima u vlasništvu ili suvlasništvu "samo" 53 dijela zgrada stambene namjene.
"Prilikom sadržajnog tumačenja provedene analize utvrdili smo da imamo grešku s podacima o fizičkoj osobi koja je vlasnik/suvlasnik najviše nekretnina, a koju smo otkrili tek nakon objave članka. Podaci nisu sadržajno protumačena, rezultat su automatskog zahtjeva iz baze podataka katastra nekretnina", otkrili su iz GURS-a) na pitanja Siol.neta o slovenskom nekretninskom mogulu.

Državni geodeti sada tvrde da najveći nekretninski mogul (fizička osoba) u Sloveniji ima u vlasništvu ili suvlasništvu "samo" 53 dijela zgrada koje su u katastru upisane kao stambene namjene. Na drugom mjestu liste je nepoznata fizička osoba koja u katastru nekretnina ima upisan 51 dio zgrada stambene namjene. Isti broj je i za treću i četvrtu fizičku osobu na listi. “Taj podatak ne govori puno, jer to može biti i član porodice s istim suvlasničkim dijelom i istim brojem nekretnina”, naglašava GURS.
Fizičke osobe u Sloveniji su vlasnici ili suvlasnici 1,63 miliona nekretnina, pokazuju podaci GURS-a. Tri osobe posjeduju više od hiljadu nekretnina, 248 osoba ima između 501 i hiljadu nekretnina, a 6.782 osobe imaju između 101 i 500 nekretnina. Uz ove brojke, valja napomenuti da iz kuta GURS-a riječ "nekretnina" znači mnogo toga.

Tako je određena osoba možda od bake i djeda naslijedila njivu od hiljadu kvadratnih metara, ali se zbog istorijskih događaja ta njiva sastoji od 15 čestica. Prema URS-u, u ovom fiktivnom slučaju vlasnik ove njive imao bi čak 15 nekretnina.

Foto: Ljubljana - Pixabay

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.