POLITIKA I DRUŠTVO

Registracija tvrtke u FBiH uskoro preko interneta

Trenutno se vrše obuke u Travniku i Sarajevu, čiji su sudovi pilot-sudovi u projektu, a zatim slijedi uspostava sistema i u ostalih osam registracijskih sudova FBiH

Registracija tvrtke u FBiH uskoro preko interneta

Umjesto odlaska na šaltere i borbe s papirologijom, uskoro će svi oni koji imaju poslovnu ideju i namjeru registrirati svoj poslovni subjekt u Federaciji BiH to moći učiniti online, iz udobnosti vlastitog doma, a u ovom trenutku u dva suda vrše se aktivnosti obuka te se priprema i uspostava sustava online registracije u ostalim sudovima u FBiH.

Projekt digitalizacije, ali i reforme javne uprave koja u ovom entitetu postaje pravi servis građanima strateški je značajan potez koji će omogućiti vidljiv rast investicija, a kada je prošle godine federalni ministar pravosuđa Vedran Škobić u Općinskom sudu u Travniku službeno pustio u rad integrirani online sisrwm za registraciju poslovnih subjekata u Federaciji, bila je to najava procesa koji ovih dana ulazi u novu fazu. 

Projekt integriranog online sustava provodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a finascira Švicarsko tajništvo za ekonomske poslove. Kroz projekt je pružena tehnička pomoć Federalnom ministarstvu pravosuđa i 10 općinskih sudova u procesu digitalne transformacije registracijskog postupka u Federaciji,piše Večernji list. Riječ je o sveobuhvatnom pristupu kojim su omogućeni pregled i unaprjeđenje zakonskog okvira u cilju omogućavanja digitaliziranja postupka registracije poslovnih subjekata, kao i kreiranja programskog rješenja. Sam sistem ne podrazumijeva samo postupak registracije već kreira i osnovu za daljnju digitalnu transformaciju s obzirom na to da se u potpunosti oslanja na postojeću infrastrukturu za interoperabilnost i rješenja vezana uz upotrebu elektroničkog potpisa.

Trenutno se vrše obuke u Travniku i Sarajevu, čiji su sudovi pilot-sudovi u projektu, a zatim slijedi uspostava sistema i u ostalih osam registracijskih sudova FBiH. Kako su nedavno za Klix potvrdili iz navedenog Ministarstva, digitalizirana je cjelokupna arhiva svih registarskih sudova u FBiH, odnosno više od 20 miliona stranica, a izrađeno je i softversko rješenje kojim su povezani svi činoici nužni za proces registracije, počevši od sudova, preko Porezne uprave Federacije pa do Federalnog zavoda za statistiku. U kontekstu pravnog okvira Vlada je donijela i uredbu koja se tiče elektroničke registracije poslovnih subjekata, a sve navedeno ide u smjeru ubrzanja i olakšanja procedura za poslovnu zajednicu.

Foto: Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.