POLITIKA I DRUŠTVO

Crna Gora 1. januara postaje članica SEPA

U EU se nadaju se da će i Bosna i Hercegovina ubrzo krenuti tim putem

Crna Gora 1. januara postaje članica SEPA

Crna Gora će, prema očekivanjima, prva od zemalja Zapadnog Balkana pristupiti Jedinstvenoj zoni plaćanja u eurima (SEPA) 1. januara naredne godine, saopštio je generalni direktor Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR), Ger Jan Kupman (Gert Jan Koopman).

"Očekujem da će prva od zemalja Zapadnog Balkana pristupiti SEPA 1. januara naredne godine, a to je Crna Gora, dok će Albanija i Sjeverna Makedonija ubrzo slijediti”, rekao je Kupman u govoru na zajedničkoj sjednici Odbora za vanjske poslove i Odbora za budžet Evropskog parlamenta, prenosi Mina.

On je, kako se navodi na Facebook profilu Centralne banke (CBCG), saopštio da Srbija takođe pokazuje veliki interes za to, kao i Kosovo, a nadaju se da će i Bosna i Hercegovina ubrzo krenuti tim putem.

Ovaj iskorak će, kako je saopšteno, značajno unaprijediti ekonomiju i poslovno okruženje Crne Gore, pružajući nove prilike za građane i kompanije.

Kupman je naveo da sve zemlje u regionu Zapadnog Balkana napreduju ka članstvu u SEPA i da su u posljednjih osam meseci tri od njih u velikoj mjeri izvršile zadatke.

CBCG je predala početkom jula, u ime države, formalni zahtjev za pridruživanje SEPA. Iz CBCG su ranije kazali da je time napravljen ključni iskorak ka daljem razvoju i integraciji crnogorskog finansijskog sistema u evropski ekonomski i tržišni prostor.

Članstvo Crne Gore u SEPA, kako je saopšteno, donijeće brojne pogodnosti za crnogorske građane i privredu, uključujući višestruko smanjenje troškova, skraćenje vremena transakcija i pojednostavljenje prekograničnih plaćanja na evropskom tržištu.

Foto: 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.