Travnički sir uskoro će dobiti rješenje o zaštiti zemljopisnog porijekla, što će omogućiti jačanje njegovog identiteta i tržišnog položaja.
Kako je rečeno na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u zgradi Općine Travnik, uspješno je završen proces certifikacije koji je realiziran u saradnji s Agencijom za sigurnost hrane BiH, te da se uskoro očekuje izdavanje rješenja o zaštiti zemljopisnog porijekla travničkog sira.
Načelnik Travnika Kenan Dautović kazao je kako je ovo prva zaštita geografskog porijekla ove vrste na području općine Travnik s ciljem zaštite poljoprivredne proizvodnje, ali i doprinosa ruralnom turizmu, koji u narednom periodu planiraju, kako je istaknuo, razvijati na istočnoj strani padina Vlašića. Dodao je i da nastavljaju sa zaštitom proizvoda, ali i životinja koje unikatno žive na području Travnika. "Omogućit ćemo da se travnički sir više ne proizvodi širom Europe i BiH nego da se fokusira na naše proizvođače, a samim tim će se moći povećati proizvodnja. S ovim proizvodom kroz adekvatne zaštitne procedure idemo i na europsko tržište. Također, turistima ćemo omogućiti unikatno i jedinstveno iskustvo na katunima koji će biti posebno pripremljeni za tu namjenu da dožive kako se ovca čuva i muze, te pravi sir i drugi proizvodi", kazao je Dautović.
Na konferenciji se obratio i predsjednik općinske Komisije za zaštitu geografskog porijekla, advokat Harun Lozo koji je naglasio da je cijeli proces rezultat naučno-istraživačkog rada te da su oznake geografskog podrijekla stavljene u fokus interesa u posljednjim decenijama, s obzirom na sveprisutnu zabrinutost kupaca u vezi sa zdravstvenim aspektima ishrane.
Projekt zaštite travničkog sira realiziran je u saradnji s Institutom za prehrambene tehnologije Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a inicijativu je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona.
Foto: Općina Travnik