POLITIKA I DRUŠTVO

Direkcija za civilnu avijaciju traži vraćanje aerodromske takse

 Zbog obustave primjene odluke o visini naknade koju plaćaju operatori vazduhoplova, Direkcije ostala bez 1,5 miliona KM prihoda

Direkcija za civilnu avijaciju traži vraćanje aerodromske takse

 Zbog obustave primjene Odluke o visini naknade koju plaća operator vazduhoplova po prevezenom putniku i toni prevezene robe, Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) u prvih šest mjeseci ove godine, ostala je bez 1.469.005 KM, a istovremeno, nije došlo do povećanja broja putnika, što je bio i osnovni cilj obustavljanja primjene Odluke.

Ovo se u suštini navodi u Informaciji BHDCA o efektima obustave primjene Odluke o visini naknade koju plaća operator vazduhoplova po prevezenom putniku i toni prevezene robe u odlasku sa aerodroma u BiH, a koju bi na nekoj od narednih sjednica trebao razmatrati Savjet ministara BiH, prenose Nezavisne.

Zbog svega, BHDCA od Savjeta ministara BiH traži da se Odluka nastavi primjenjivati i to iz razloga da ne dođe do ugrožvanja finansiranja i nadležnosti BHDCA.

"Evidentno je da je, uprkos obustavi primjene Odluke za prvih šest mjeseci 2024. godine broj odlazećih putnika smanjen u odnosu na isti period prethodne godine, u kojoj je Odluka primjenjivana. Iako su aerodrom isiticali da je naknada prepreka u pregovaranju i zaključivanju ugovora sa niskobudžetnim kompanijama, te da zbog Oluke avio kompanije napuštaju bosanskohercegovačke aerodrome, iz dostavljenih podataka je evidentno da to nije slučaj", piše u Informaciji.

Indiaktor.ba podsjeća da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo jednogodišnji moratorij na aerodromsku taksu koji je na snazi od početka ove godine.
"Na ovaj način podstičemo strane aviokompanije da povećaju svoje prisustvo u BiH i otvore što više linija iz Sarajeva, Banje Luke, Tuzle i Mostara, a sve u cilju povećanja broj putnika", rekao je tada ministar prometa i komunikacija Edin Forto.
Izmjena propisa, kako je rečeno, donesena je s ciljem povećanja broja letova i ozbiljnijeg razvoja avionskog prometa u zemlji.
 

Foto: Pexels

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.