POLITIKA I DRUŠTVO

Hrvatska: Ministar najavio ukidanje dijela bankarskih naknada

Ministar finansija Marko Primorac najavio ukidanje bankarskih naknada na podizanje gotovog novca s računa putem bankomata

Hrvatska: Ministar najavio ukidanje dijela bankarskih naknada

Mministar finansija Hrvatske Marko Primorac najavio mogućnost ukidanja dijela bankarskih naknada, a iz Hrvatske udruge banaka tvrde kako će poštovati buduće zakonske odredbe, ali i sami dati neke prijedloge

Ministar  Primorac najavio je ukidanje bankarskih naknada na podizanje gotovog novca s računa putem bankomata. Ovu mogućnost bankama je omogućio još 2013. godine njegov prethodnik Slavko Linić.
'Smatramo da jednostrano određivanje tih naknada na delegirani posao praktički nije dobro i u tom smislu smo radili vrlo intenzivno te mogu sada reći kako ćemo izmjenom zakonodavnog okvira propisati mogućnost isplate plaće na račun i podizanja finansijskih sredstava s računa bez naknade', obznanio je ministar medijima u ponedjeljak.

Niko ne zna koliko točno naknada i provizija banke naplaćuju svojim klijentima. Prema nekim procjenama, brojka je nekoliko stotina. Građani su upoznati s time da plaćaju naknade za podizanje novca i za vođenje tekućeg računa, no ostale su im mahom nepoznate, iako ih plaćaju, primjerice, pri otplati ili ugovaranju kredita...

Telegram piše kako banke na ime vođenja računa otprilike 1,7 miliona zaposlenih građana godišnje uberu oko 38 miliona eura. No, treba reći kako račune u bankama ima i većina od 1,2 miliona umirovljenika, ali i učenici te studenti koji su u radnom odnosu preko učeničkih, odnosno studentskih servisa.

Podaci Hrvatske narodne banke (HNB) o bankarskim naknadama, pak, pokazuju da sve banke u Hrvatskoj naplaćuju vođenje računa, uz pojedine iznimke. Građanima se tako svakog mjeseca skida, ovisno o tome u kojoj banci imaju otvoren račun, između 0,69 i 3,32 eura. Iznimka su jedino tekući računi uz prekoračenje u Imex banci te tekući računi bez prometa, ali s odobrenim prekoračenjem u Samoborskoj banci za koje se naknada - ne plaća.

Govoreći, pak, o naknadama za podizanje novca na bankomatima putem debitnih ili kreditnih kartica, treba reći kako se one ne naplaćuju pri podizanju novca na bankomatima banke. No, za korištenje bankomata drugih banaka, kao i onih unutar ili izvan Europske unije, naplaćuju od 0,96 do četiri eura uz dodatak od 0,25 do četiri posto od iznosa transakcije, u slučaju korištenja debitnih kartica, dok su kod kreditnih kartica naknade još veće, od 1,95 do 4,65 eura te od 2,5 do 5,9 posto iznosa transakcije, ovisno o banci, izvještava tportal

Kad bi se pribrojile i sve druge naknade i provizije, a HNB ih razlikuje ukupno 12, iako ih ima znatno više, banke su na korištenju njihovih usluga lani uprihodile 556,5 miliona eura, piše Bloomberg Adria. Stoga je ministar Primorac odlučio da je vrijeme za rasterećenje građana i ukidanje naknada za vođenje računa i isplatu novca putem bankomata.

'Banke će, kao i do sada, postupati u skladu sa zakonskim rješenjima, uključujući i najavljenim izmjenama Zakona o usporedivosti naknada, prebacivanju računa za plaćanje i pristupu osnovnom računu. Banke su spremne surađivati s nadležnim institucijama kako bi se osigurala uspješna implementacija ovih promjena te će u procesu javnog savjetovanja po potrebi konstruktivno predlagati rješenja kako bi doprinijele učinkovitosti i održivosti zakonskog okvira', poručili su iz iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

Posebno je zanimljiv dio o konstruktivnom predlaganju rješenja, koja bi prema riječima ekonomskog analitičara Petra Vuškovića, mogla ići u dva smjera. Prvi smjer je da banke zaista ukinu naknade i na tome temelje svoje marketinške kampanje kojima će privući druge klijente. Drugi smjer je izgledniji - povećanje ostalih naknada kako bi se nadoknadili spomenuti gubici.

Foto: Pixabay

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.