POLITIKA I DRUŠTVO

Apelacija odbijena: Emiran i Umax su vlasništvo FBiH

Vrhovni sud apelante proglasio krivim zbog počinjenih krivičnih djela organiziranog kriminala

Apelacija odbijena: Emiran i Umax su vlasništvo FBiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je Odluku o dopustivosti i meritumu,  kojm se odbija kao neosnovana apelacija koju su podnijeli H. B, E. Š. i F. H. protiv presude Vrhovnog suda Federacije BiH od 7. avgusta 2020. godine kojom je Vrhovni sud apelante proglasio krivim zbog počinjenih krivičnih djela organiziranog kriminala, u vezi sa krivičnim djelima poreske utaje i pranja novca, te im oduzeo imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom.

Riječ je o imovini koja uključuje privredna društva, Emiran d.o.o. Sarajevo – hotel, Emiran Studentski dom - Univerzitetski hotel d.o.o. Sarajevo, UMAX GROUP d.o.o. Sarajevo – benzinska pumpa, nekretnine, pokretnine, investicioni fond, motorna vozila i novac ukupne vrijednosti 11.348.810,32 KM za koju je Vrhovni sud Federacije BiH odredio da postaje vlasništvo Federacije Bosne i Hercegovine i naložio nadležnim javnim organima da poduzmu radnje kojima će se, na osnovu presude, upisati prenos prava vlasništva sa apelanata na FBiH.

- Agencija će nastaviti aktivnosti na unapređenju kapaciteta u borbi protiv nelegalno stečene imovine koja mora biti intezivnija i efikasnija kako bi se smanjila atraktivnost krivičnih djela i oduzelo počiniocima krivičnih djela sredstvo za uživanje u njihovom nezakonitom bogatstvu, istakao je direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Emir Bašić.

Inače, Emiran se ranije spominjao kao objekat tzv. "bh. Uskok-a", ali zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa izabrana je druga lokacija.

Podsjećamo, Emir Šarić, Hasib Bjelić i Ferida Hasić osuđeni su na ukupno 26 godina zatvora i oduzimanje višemilionske imovine.

Šarić i Bjelić osuđeni su na po 12 godina zatvora za krivično djelo organiziranog kriminala, porezne utaje i pranja novca, dok je Ferida Hasić osuđena na dvije godine za organizovani kriminal i pranje novca.

Šarić i Bjelić su osuđeni da su zastupajući kompaniju Special Security Vehicle Trading iz Dubaija i kompaniju Munster LTD sa Sejšela utajili porez u iznosu većem od četiri miliona maraka. Na osnovu fiktivnih ugovora s pomenutim firmama novac je uplaćivan na njihove devizne račune u više banaka. Koristili su ga u privatne svrhe i to za kupovinu više nekretnina preduzeća Umax Group i Emiran, automobila i drugih stvari.

Počinjenjem ovih krivičnih djela oprali su novac u iznosu većem od 20 miliona maraka, navodi se u sudskoj presudi.

Šarić je bio vlasnik Studentskog hotela Emiran u Sarajevu, dok je Bjelić bio vlasnik benzinske pumpe Umax Group, a obojica su imali vlasništvo na nekretnini u Ulici Avdage Šahinagića 1 u općini Stari Grad.

Foto: Hotel Emiran - Vlada FBiH

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.