POLITIKA I DRUŠTVO

Vlada popravlja greške: Nova imena u nadzornim odborima

Otkriveno da neki imenovani članovi u NO to ne mogu biti zbog nespojivosti funkcija

Vlada popravlja greške: Nova imena u nadzornim odborima

Vlada Federacije BiH predložila je danas nove članove nadzornih odbora javnih preduzeća BH Telecom, Elektroprivreda BiH i Ceste FBiH nakon što neki od kadrova imenovanih prošle sedmice ne mogu biti u ovim tijelima zbog nepojivosti funkcija. 

Iz Vlade FBiH su saopštili su danas da su pojedini predloženi kandidati za poziciju vršitelja dužnosti članova Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo dostavili izjavu o neprihvatanju funkcije, te je stoga Vlada dala prethodnu saglasnost za imenovanje Sedada Avdića, Samira Čorbe, Affana Ćehajića, Alme Zildžić, Faruka Hadžića i Zorana Marijanovića za vršitelje dužnosti članova ovog nadzornog odbora u ime državnog kapitala, do okončanja natječajne procedure, a najduže do tri mjeseca.

U obrazloženju resornog Ministarstva ministarstva prometa i komunikacija, između ostalog, navodi se da je donošenje ove odluke potrebno radi kontinuiteta u radu organa upravljanja i poslovanja Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, kao javnog poduzeća od državnog interesa.

Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija donesena je i nova odluka o davanju prethodne saglasnosti za imenovanje Željka Petrovića za vršitelja dužnosti predsjednika, te Igora Josipovića, Ahmeda Mušije, Nermina Bojčića i Nermina Jašarevića za vršitelje dužnosti članova Nadzornog odbora JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, do okončanja natječajne  procedure, a najduže na period od tri mjeseca. U obrazloženju Ministarstva navode da je donošenje nove odluke potrebno zbog tehničke pogreške u prethodno donesenoj odluci, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Prošle sedmice Vlada FBiH je pokrenula dugoočekivanu smjenu uprava važnih i profitabilnih javnih preduzeća kojima su do sada gospodarili kadrovi SDA i DF. Umjesto kadrova SDA-DF, imenovani su kadrovi Trojke i tako se otvorila procedura za smjenu direktora, te imenovanje novih.

No, ovaj proces će još potrajati zbog, kako je izvijestio Raport, nevjerovatne amaterske greške kadrovskih komisija stranaka Trojke, prije svega SDP-a i NiP-a. Naime, ovaj portal navodi da je tek prije nekoliko dana “otkriveno” da neki imenovani članovi u NO iz reda SDP-a i NiP-a to ne mogu biti zbog nespojivosti funkcija!

Zbog toga je Vlada FBiH morala poništiti neka imenovanja i dati zamjenska imena što proces smjene SDA-ovih direktora odužuje. 

U međuvremenu,  BH Telecom je danas u dnevnim novinama objavio obavijest o zakazivanju Skupštine društva za 11.08.2023. godine, na čijem dnevnom redu je razrješenje starih i imenovanje novih članova Nadzornog odbora.

Foto: BH Telecom

Štampa
Tags:
Ocjeni ovaj članak:
4.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.