Produženi vikend, kao i visoke temperature, mnoge su nagnali na kraći godišnji odmor na moru.
Uz domaće turiste u Hrvatskoj, tačnije u obalnom središtu Biogradu, najbrojniji su bili turisti iz Slovenije, ali i Nijemci, Česi, Srbi, Makedonci... Iako je sezona na samom početku, kafići i restorani otvorili su svoja vrata i pokazali cijene.
"Iznenadili su nas. U kampu je oko 2000 gostiju, što kampera, što mobilnih kućica. Otvorili smo, ali ne znamo hoćemo li nastaviti od ponedjeljka. Nema ljudi za posao", rekla je za Večernji list konobarica u jednom od kafića.
Cijene će samo rasti.
"Cijene su do sada ostale iste kao prošlogodišnje, a u sezoni će sigurno porasti, barem od pola eura do jedan euro. Pa pošto su visoke u trgovinama, ipak se isplati pojesti nešto vani", rekla je druga konobarica u restoranu koji je ranije otvorio svoja vrata.
Neki od ugostiteljskih objekata su u fazi potpune obnove. Postavljaju se novi krovovi, interijer se uređuje kako bi bio spreman za doček gostiju. A cijene su, kako kažu hrvatski mediji, “pristupačne”.
Cijena kuglice sladoleda kreće se od 2 do 3,5 eura. Fritule su 5 eura, a štruca kruha s maslacem 4 eura.
Pizze su standardne od 11 do 15 eura, ovisno o vrsti. Kokteli se kreću od 6 do 10 eura, ali variraju od kafića do kafića. Ledeni čaj stoji 9 eura, a šprica Campari 7,5 eura.
"Kafu s mlijekom na rivi sam platila manje nego u kvartovskom kafiću u Zagrebu, samo 1,80 eura, što me ugodno iznenadilo. Tamo gdje ja živim, u kafiću udaljenom 200 metara, cijena je 2,20 eura. Coca-cola je oko 3,50 eura, limunada 3 eura", rekla je Zagrepčanka.
Trgovine i trgovački centri uglavnom imaju iste cijene kao u kopnenom dijelu zemlje. Cijene su nešto više u malim privatnim trgovinama, što je uobičajena praksa. Ono što čudi je da neki kafići, kiosci, pa čak i mesnice ne prihvaćaju kartično plaćanje.
Unatoč lijepom vremenu i lokaciji, neki posjetitelji nisu bili impresionirani cijenama i kvalitetom.
"Kuglica sladoleda za 2,5 eura? Pretjerano. Kvaliteta je ista kao i na drugim mjestima - prosječna. Teško je naći obrok koji je toga zaista vrijedan", kaže jedan od turista.
Drugi predlažu alternative: "Za isti novac odletite na Maltu ili u Grčku i uživajte u normalnim cijenama. Ovo više nema smisla – skupo, pretrpano, bez jamstva dobre kvalitete."
Foto: Pixabay