POLITIKA I DRUŠTVO

Hoće li aerodromi u Federaciji BiH pod koncesije?

Koncesije za rad aerodroma se ne mogu dalje racionalno odgađati, poručili su ambasadori SAD-a i EU u BiH

Hoće li aerodromi u Federaciji BiH pod koncesije?

Međunarodni zvaničnici u Bosni i Hercegovini zatražili su od Vlade Federacije BiH da aerodromi u ovom entitetu budu dati pod koncesije stranimi investitorima.
Ambasadori SAD-a i EU u BiH Michael Murphy i Johann Sattler poslali su prošle sedmice Vladi Federacije BiH pismo u kojem sugerišu kako bi aerodrome u Federaciji trebalo dati pod koncesije.

- Federacija BiH bi trebala dati prioritet uspostavi zakonskih okvira koji će omogućiti javno-privatno partnerstvo i koncesije, te potaknuti privatna ulaganja. Konkretno,  koncesije za rad aerodroma se ne mogu dalje racionalno odgađati, navedeno je u Murphyevom i Sattlerovom pismu koje je objavio portal Istraga.

Šef delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler je prije desetak dana u razgovoru sa gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Salemom Marićem o mogućnostima profesionaliziranja menadžmenta i poboljšanja kapaciteta aerodroma u Mostaru, "da bi ponovno postao, pravi aerodrom sa nekoliko stotina hiljada putnika".

Sattler je poručio da bi Aerodrom Mostar trebao ići pod koncesiju uz podršku Evropske unije. S tim u vezi,  obznano je da je Evropska unija izdvojila 350 hiljada KM za izradu strategije razvoja i poboljšanje poslovanja aerodroma.

- Ako pogledate druge međunarodne aerodrome u regiji, vidjet ćete da model koji se obično bira jeste model dodjele koncesija. Dakle, da se ostvari stalni prihod s jedne strane, ali i da se obezbijedi osiguranje, da će se vršiti stalne investicije i da će brojevi putnika rasti. Gledamo i druge aerodrome, kao što je sarajevski aerodrom i mi zapravo stavljamo novac na stol, tamo gdje je on potreban, tako da smo već obezbijedili potrebna sredstva za pripremu dokumentacije, kazao je Sattler .

Prije nekoliko dana je Uprava Međunarodnog aerodroma Sarajevo saopćila da je uradila analizu eventualnog davanja Cargo Centra pod koncesiju.
- Tačno je da je napravljena detaljna analiza o benefitima i mogućnostima davanja Cargo Centra na upravljanje trećem licu, ali o tome konačnu odluku može donijeti samo vlasnik preduzeća, tj. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, poručili su iz Aerodroma Sarajevo.

Foto: Aerodrom Sarajevo

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.