POLITIKA I DRUŠTVO

Srbija ide u uvođenje 5G mreže

Sada je pravi trenutak da polako krenemo u pripremu za 5G mrežu, rekao je ministar Jovanović

Srbija ide u uvođenje 5G mreže

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović rekao je za RTS da je do uvođenja 5G mreže u Srbiji potrebno nekoliko koraka, te da je prvi prvi napravljen ove godine kada je parlament, na prijedlog Vlade, usvojio Zakon o elektronskim komunikacijama koji definiše postojanje tih mreža sljedeće generacije i obavezu da svim građanima bude obezbijeđen brz i siguran internet.

Drugi korak je pravilnik za koji će ići javna rasprava.

- I postoji dobar razlog zašto je sada rekao bih pravi trenutak da polako krenemo u pripremu za 5G mrežu, očekujući da do kraja 2024. dakle naredne godine dobijemo i prve korisnike. Jedan od bitnih razloga što nismo ranije je taj što nismo u smislu zakona i podzakonskih akata bili spremni. Naime, ove godine smo donijeli zakon o elektronskim komunikacijama. U aprilu je Narodna skupština usvojila ovaj zakon i on je bazični zakon o telekomunikacijama koji definiše ovu oblast i u skladu sa tim zakonom naredne godine očekujem da na javnoj raspravi bude pravilnik koji će bliže odrediti kako ćemo raditi 5G aukciju , kaže Jovanović.

Ukazuje da će se pravilnikom definisati postepena implementacija, te da će mobilni operatori morati da zamijene svoje bazne stanice i da podignu jedan veći broj njih nego što ih sada ima.

- Mada veliki broj baznih stanica je i spreman za 5G mrežu, to će biti njihova investicija, a mi ćemo pravilnikom definisati da se u prvoj godini pokriju samo najveći gradovi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, u sljedećoj godini narednih 20 velikih gradova i za toga ćemo forsirati pokrivanje putne infrastrukture, željezničke infrastrukture, aerodroma, turističkih mjesta, a naravno nametnućemo obavezu budućim operatorima 5G-a da pokriju i ona najsiromašnije opštine da bi pokazali da ta 5G mreža može da dođe do njih, kaže ministar.

Ukazuje da je prema nekim procjenama potrebno oko 6.000 baznih stanica za potpuni pokrivenost.

- Mobilni operateri će snositi troškove izgradnje i tu treba da kažemo građanima da neće imati nikakve dodatne troškove. Jednostavno napredak nauke i tehnologije i mreža ide u tom smjeru da će to biti trka mobilnih operatora, da će nalaziti nove izvore i nove usluge kako će finansirati izgradnju tih mreža. A građani će moći da nastave da koriste i 4G ,  kaže Jovanović.

Foto: Pixabay

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.