POLITIKA I DRUŠTVO

U FBiH registrovano 135 posrednika u prometu nekretninama

Otkako je 1. aprila 2023. počela primjena novog zakona broj posrednika pri federalnom Ministarstvu trgovine stalno se uvećava

U FBiH registrovano 135 posrednika u prometu nekretninama

Otkako je 1. aprila 2023. godine počela primjena Zakona o posredovanju u prometu nekretnina Federacije Bosne i Hercegovine do sada je u Registru posrednika prometa nekretnina pri federalnom Ministarstvu trgovine registrovano 135 posrednika. 

Lista se stalno uvećava, pa su tako u septembru dodata dva posrednika, a u avgustu šest.

Jedan od glavnih ciljeva Zakona  o posredovanju u prometu nekretnina Federacije Bosne i Hercegovine jeste legalno poslovanje agencija za posredovanje u prometu nekretninama, s obzirom na to da je do sada tržište bilo preplavljeno nelegalnim agentima koji su kupce izlagali rizicima.

Zakon jasno razlučuje legalne od nelegalnih posrednika. Prema odredbama Zakona, svaki posrednik u oglašavanju mora navesti nekoliko ključnih elemenata kao što su naziv i adresa posrednika, datum i broj upisa u Registar posrednika kod Ministarstva trgovine FBiH, ime i prezime agenta i broj njegove personalne licence, broj zaključenog u govora o posredovanju između nalogodavca i agencije. Svako ko u oglasu nije naveo sve pobrojane elemente nelegalno se bavi posredovanjem i nalazi se u sivoj zoni. Iz Udruženja prometnika u posredovanju jnekretninama navode da su  uspostavili  kontakte s najvećim oglašivačima u BiH kako bi se razlučili legalni od nelegalnih posrednika, koji su u žargonu prepoznatljivi kao "torbari". Na tom planu su, kako kažu, ostvarili određeni napredak.

Osim toga, usvajanjem Zakona  o posredovanju u prometu nekretnina Federacije Bosne i Hercegovine  tržište prometa nekretnina se profesionalizuje, uvodi veća zaštita klijenata,  te podiže nivo lojalne konkurentnosti.

Punom implementacijom Zakona očekuje se smanjenje crnog tržišta i sive ekonomije u ovoj oblasti.

Foto: Pexels

 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.