POLITIKA I DRUŠTVO

Prijedlog iz CIGRE: Fond za izgradnju tehničkog muzeja

Na dnevnom redu Skupštine je i izbor novih organa CIGRE u BiH te novog predsjednika nakon što je Edhemu Bičakčiću istekao mandat

Prijedlog iz CIGRE: Fond za izgradnju tehničkog muzeja

Danas će u Sarajevu biti održana 9.skupština Bosanskoherrcegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) na kojoj će biti donesen program rada za 2024.godinu i izabrano novo rukovodstvo ove strukovne organizacije koja ima više od 400 pojedinačnih i kolektivnih članova. Kako je istaknuto u materijalima za ovaj skup novo rukovodstvo će nastaviti održavati redove kontakte sa kolektivnim članovima kao i sa drugim organizacijama u zemlji koje su potencijalni kolektivni članovi poput Elektroprivrede RS Trebinje, RERS Trebinje s nadom da će u 2024.godini oni prihvatiti to članstvo. A ključni cilj djelovanja biće snaženje stručnog identiteta preko javnog djelovanja u odnosu na sva pitanja bosanskohercegovačke elektroenergetike.
Skupština će pozvati sve članove da predlože i daju doprinos za potvrđivanje otvorenosti prema svim oblicima konstruktivne saradnje  u zemlji, regionu i svijetu. Među brojnim planiranim aktivnostima je održavanje nekoliko okruglih stolova čije teme zaokupljaju pažnju ne samo struke nego i šire javnosti. Riječ je o energetskoj klimatskoj strategiji Bosne i Hercegovine do 2030. i izazovima u elektroenergetskom sektoru; pametnim mrežama; rješavanju ekoloških problema; izgradnji 110 kilovoltnih dalekovoda i td.
Elektroenergetičari će ovom prilikom predložiti donošenje odluke prema kojoj bi Grad Sarajevo trebalo da preuzme vođenje pripremnih aktivnosti i izgradnje tehničkog muzeja u Sarajevu (koji će biti u nadležnosti Grada) i inicirati formiranje fonda za prikupljanje financijskih sredstava za tu namjenu. Inicijativu za formiranje  muzeja na lokaciji prve električne centrale u BiH ovaj komitet je pokrenuo prije nekoliko godina. 
Na dnevnom redu je razmatranje Izvještaja o radu Upravnog odbora za period 2019-2023. i izbor novih organa CIGRE u BiH te novog predsjednika nakon što je Edhemu Bičakčiću istekao mandat na toj dužnosti. Biće predloženo da se Edhem Bičakčić izabere za počasnog predsjednika ovog komiteta.

Foto:Edhem Bičakčić -  CIGRE
 

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
2.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.