POLITIKA I DRUŠTVO

Pominje se 500 miliona USD: RS sarađuje sa saudijskom fondom

Kreditne linije koje nudi Saudijski fond za razvoj su sa kamatnim stopama do 1,5% navode iz Vlade RS

Pominje se 500 miliona USD: RS sarađuje sa saudijskom fondom

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, zajedno sa ministrima, održao je sastanak sa gradonačelnicima, načelnicima opština, direktorima javnih preduzeća, predstavnicima institucija i ustanova Republike Srpske na kojem je predstavljena  mogućnost saradnje na projektima sa Saudijskim fondom za razvoj.

Sastanku u Vladi Republike Srpske prisustvovalo je 228 učesnika iz cijele Republike Srpske, a prisustvovao jwi predsjednik RS Milorad Dodik.

Vrijednost dva projekta koje do sada RS realizuje uz podršku Saudijskog fonda iznosi 32 miliona dolara, rekao je premijer Republike Srpske Radovan Višković. Radi se o tehnološkom parku i studentskom domu Boriša Starović u Foči.

Kreditne linije koje nudi Saudijski fond su sa kamatnim stopama do 1,5% navode iz Vlade RS.

-Danas na tržištu nemate tako povoljne kredite ni po kamatnim stopama, ni po grejs periodu. Ovaj fond nema limita. U jednom momentu su spominjali 500 miliona dolara. Zato smo okupili ove ljude. Aplikacije koje se podnose saudijskom fondu drugačije su od aplikacija drugim finansijskim fondovima, kazao je premijer.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da su sredstva iz Saudijske Arabije najpovoljnija.

-EU čitavom Balkanu narednih godina nudi 6 milijardi eura. Ako BiH sve povuče, RS bi pripalo oko 300 miliona. Treba i to da koristimo. Ono što Evropa traži od nas je preskupo za taj aranžman, rekao je Dodik i dodao da se razgovara i sa evropskim i kineskim partnerima.

Savjetnica ministra u Ministarstvu za naučno tehnološki razvoj i visoko obrazovanje i profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Željana Jovičić, upoznala je učesnike sa procedurama koje je neophodno provesti u određenom vremenskom roku, kako bi projekti bili uspješno realizovani.

Foto: Pexels

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.