POLITIKA I DRUŠTVO

RS ide u regulaciju cijena hrane, FBiH nastavlja s "zaključavanjem"

U pripremi je uredba kojom će biti regulisane cijene osnovnih životnih namirnica u RS, a u FBiH se akcija "Zaključavamo cijene" produžuje za još tri mjeseca

RS ide u regulaciju cijena hrane, FBiH nastavlja s "zaključavanjem"

Republika Srpska ići će u regulaciju cijena životnih namirnica, dok će Federacija BiH produžiti trajanje akcije "Zaključavamo cijene", objavili su resorni entitetski ministri.

Ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Denis Šulić kazao je da je u pripremi je uredba kojom će biti regulisane cijene osnovnih životnih namirnica u bh. entitetu Republika Srpska.

-  RS-a i dalje raditi na inspekcijskim kontrolama za svakoga ko ne poštuje maržu na osnovne životne namirnice i naftu i naftne derivate te je u razgovoru za Radio RS-a najavio kreiranje novih mjera.

- Јedna od njih može biti ona koja će se ticati osnovnih živiotnih namirnica, prije svega pekarskih proizvoda. Ta uredba je u izradi, a javnost će blagovremeno biti obavještena o njenom sadržaju, naveo je Šulić.

Dodao je da je u prošloj godini provedeno 1.558 kontrola, a nepravilnosti su utvrđene u 568 slučajeva. - U prethodnoj godini imali smo više napisanih kazni nego u prethodnih šest godina, rekao je Šulić.

U Federaciji BiH  je  načelno  dogovoreno produženje akcije s trgovcima  "Zaključavamo cijene"

-  Svakodnevno smo u komunikaciji sa sudionicima ove akcije koji su zadovoljni rezultatima. Naredni sastanak planiran je sredinom ovog mjeseca kada ćemo sumirati efekte akcije do sada i definirati što bismo mogli poboljšati u narednom razdoblju, kazali su iz Ministarstva.

Ministar trgovine Federacije BiH Amir Hasičević najavio je rad na aplikaciji "pametni potrošač". Riječ je o novoj aplikaciji koja bi trebala omogućiti građanima da sudjeluju u odabiru artikala i kontroli cijena, unesu svoje pritužbe kada je u pitanju trgovina, ali i da daju prijedloge koje proizvode bi voljeli imati po sniženim cijenama u okviru budućih akcija "zaključavamo cijene" .

Ministarstvo radi i na digitalizaciji sistema za nadzor, praćenje, evidenciju i kontrolu cijena naftnih derivata, kao i na izradi nove aplikacije za pametne telefone e-OPC.

Foto: Onogošt

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.