POLITIKA I DRUŠTVO

Nakon 8-mjesečnog zastoja: Deblokada gradnje ski-centra Igrišta

Stekli se uvjeti za nastavak završne faze projekta vodosnabdijevanja ski-entra

Nakon 8-mjesečnog zastoja: Deblokada gradnje ski-centra Igrišta

U Vlasenici, u naselju Gornji Zalukovik, održana je javna rasprava u vezi s rješenjem Vlade Republike Srpske koje omogućava nastavak izgradnje sistema vodosnabdijevanja za ski-centar Igrišta.

Nakon osam mjeseci obustave projekta zbog nesuglasica s mještanima, ova javna rasprava označila je novi korak prema završetku projekta.

Načelnik općine Vlasenica, Miroslav Kraljević, izrazio je zadovoljstvo što su se stekli uvjeti za nastavak završne faze projekta vodosnabdijevanja Igrišta te je izrazio očekivanja da će radovi biti dovršeni u roku od 20 do 30 dana, izvještava vitez.ba.

Kraljević je istakao da je sporno zemljište sada u vlasništvu općine Vlasenica te naglasio opći interes svih građana koji će se opskrbljivati vodom s ovog vodovoda. Također, zahvalio je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, premijeru Radovanu Viškoviću te Olimpijskom centru “Jahorina”, Nedeljku Eleku i Dejanu Ljevanjiću na pomoći.

Rukovoditelj Ski-centra Igrišta, Predrag Milanović, potvrdio je rješavanje situacije s kontroverznom parcelom na kojoj se grade dva objekta nužna za dovršetak sistema vodosnabdijevanja. Milanović je naveo da je sistem za vodosnabdijevanje dug 5,5 kilometara te obuhvaća nekoliko objekata, pumpnu stanicu, dva objekta za prihvat vode i još nekoliko duž cjevovoda.

Uprkos rješavanju problema s parcelom, Milanović je istakao da još postoje problemi u vezi s izgradnjom cjelokupnog projekta. Najveći izvođač radova, kompanija “Jokić Invest”, još nije završila vještačko jezero koje je ključno za proizvodnju umjetnog snijega i početak sezone skijanja.

Ski-centar “Igrišta”, koji se nalazi uz magistralni put Vlasenica-Han Pjesak, izgrađen je za vrijeme Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine kao pomoćni ski-centar. Nadmorska visina malog Igrišta je 1.331 metara, dok je najviši vrh velikog Igrišta 1.405 metara.

Vlada Republike Srpske prošle godine donijela je odluku kojom se ovaj centar dod‌jeljuje Olimpijskom centru “Jahorina” na 30 godina bez naknade.

Skijaški centar “Igrišta” imaće tri staze koje će biti osvijetljene za noćno skijanje.

Foto:  Igrišta

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
5.0
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.