POLITIKA I DRUŠTVO

Dodik najavio banku koja će raditi unutrašnje platne transakcije

Dodik je istakao da "SAD neće tu ništa moći da urade", ali nije iznosio više detalja

Dodik najavio banku koja će raditi unutrašnje platne transakcije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio da će narednih sedmica biti riješeno pitanje banke koja će raditi unutrašnje platne transakcije i time omogućeno pravnim i fizičkim licima u Srpskoj da mogu da vrše platni promet.

Dodik je istakao da SAD neće tu "ništa moći da urade, iako su moćne i neprijateljski nastrojene prema Republici Spskoj", prenosi Srna, ali nije iznosio više detalja.

Osnivanje nove banke najvljivano je i ranije.

U junu prošle godine premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio da bi trebalo da bude formirana banka koja će biti u vlasništvu Republike Srpske, kako bi se na finansijskom tržištu izbjeglo "ucjenjivanje pojedinih banaka".
Višković je tada rekao da je Vlada RS razmatrala mogućnost da zatraži od nadležnog suda da ubrza procedure koje se odnose na stečaj "Banke Srpske", poslije čega bi se krenulo u osnivanje nove banke u vlasništvu RS, koja bi se udružila sa Investiciono-razvojnom bankom (IRB RS).

Republika Srpska je ranije u vlasništvu imala "Banku Srpske", nastalu nakon što je Vlada RS 2013. preuzela propalu "Balkan Investment Banku". "Banka Srpske" je 2017. godine otišla u stečaj. 

Foto: CBBiH
 

Štampa
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.