POLITIKA I DRUŠTVO

Lječilište Gata konačno dobija novo ruho

Počela je realizacija novih projekata - izgradnja modernog terapijskog bazena, nove sale s opremom za kinezioterapiju...

Lječilište Gata konačno dobija novo ruho

Nedaleko od Bihaća, u mjestu Gata, smješteno je lječilište s prirodnom ljekovitom vodom, po kvaliteti drugo u Evropi. Donedavno su potencijali ovog lječilišta bili nedovoljno iskorišteni uprkos činjenici da je ulaganje u njega od nemjerljivog strateškog značaja za Unsko-sanski kanton. Ipak, kroz niz inicijativa - potpisivanje memoranduma, osiguranje sredstava - napokon dobija na važnosti.

Lječilište Gata dobiva novo ruho, u proteklom periodu – potpuna rekonstrukcija krova i stolarije. Nabavljena je i nova trafostanica, ali počela je i realizacija novih projekata - izgradnja modernog terapijskog bazena, nove sale s opremom za kinezioterapiju, a planovi se tu ne završavaju.

- Sljedeći korak je izgradnja zatvorenog fizioterapeutskog bazena, počeli smo 2022. godine - od ideje, planova, arhitektonskih rješenja... Projekt koji sam namjeravala u ovoj godini da riješim je nabavka toplotnih pump, da bih obezbijedila toplu vodu u sobama u ustanovi, kazala je Aida Ibrahimpašić, direktorica ZU Lječilište Gata, izvještava Federalna TV.

Potencijale ovog lječilišta spoznali su predstavnici vlasti, pa je potpisan i nemorandum o saradnji između Vlade Unsko-sanskog kantona i menadžmenta ovog lječilišta, a sredstva osigurana u budžetu trebala bi biti dovoljan.

-Zajedno ćemo djelovati na projektu izgradnje sale za kineziterapiju. Projekt će sufinansirati UNDP, ukupna vrijednost je 274 hiljade maraka, a Vlada učestvuje sa 130 hiljada maraka. Mi smo u budžetu za 2024. obezbijedili 300 hiljada maraka kroz kapitalne grantove, kazao je ministar finansija USK-a Danko Jakšić (SDP).

Na potrebne dozvole čekalo se nekoliko godina. Ipak, dobra volja je postojala odranije pa su brojne inicijative menadžmenta, ali i zastupnika u Skupštini – urodile plodom.

-Da ne pričamo o dalekoj budućnosti – pokušat ćemo da građani koji danas imaju potrebe, imaju kvalitetnu zdravstvenu uslugu. U tom smislu smo napravili plan kratkoročnih i srednjoročnih ulaganja. U taj plan smo uvrstili prioritetno 2022., 2023., 2024., 2025. - tačno smo odredili koji su to koraci kako bismo doveli tu ustanovu da bude respektabilna, kazao je Nisvet Jusić, zastupnik SBiH u Skupštini USK -a i jedan od inicijatora.

Ova ustanova je jedna od prvih ustanova u USK-u koja je dobila i certifikat Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu, a istinsku kvalitetu pokazuje i činjenica da su kapaciteti ovog lječilišta puni pa su nove investicije i projekti od – kapitalnog značaja.

Foto: Federalna.ba

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.