POLITIKA I DRUŠTVO

BiH i UAE konačno potpisuju sporazum o zaštiti investicija

Poticaj investiranju davanjem tretmana najpovlaštenije nacije i nacionalnog tretmana investitorima, uz njihovu punu zaštitu i sigurnost

BiH i UAE konačno potpisuju sporazum o zaštiti investicija

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da Prijedlog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o unaprjeđenju i zaštiti investicija dostavi Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, nakon što je usvojilo Izvještaj s pregovora za zaključivanje ovog sporazuma. 

Za bh. potpisnika ovog sporazuma, kojim dvije države jačaju ekonomsku saradnju,  predložen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.
Sporazumom se žele stvoriti povoljni uvjeti za investitore ugovornih strana da investiraju na teritoriju druge ugovorne strane, davanjem tretmana najpovlaštenije nacije i nacionalnog tretmana investicijama i investitorima, uz njihovu punu zaštitu i sigurnost.

Inicijativa Ujedinjenih Arapskih Emirata za zaključivanje ovog sporazuma postoji od 1999. godine ali se usprkos ranijim pokušajima nije došlo do obostrano prihvatljivih rješenja. Zbog toga su u 2023. godini pokrenuti novi razgovori koji su rezultirali usuglašavanjem teksta sporazuma i njegovim parafiranjem 29. 11. 2023. godine u Abu Dabiju. 

Foto: Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.