POLITIKA I DRUŠTVO

Odluke o zemljištu na Jahorini i u Varešu ništavne

Ustavni sud BiH dao ocjenu ustavnosti o prodaji nepokretnosti na Jahorini i promjeni namjene šumskog zemljišta

Odluke o zemljištu na Jahorini i u Varešu ništavne

Odlučujući o zahtjevu trinaest poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti Odluke o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti u svojini Republike Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Јahorina, javnim nadmetanjem – licitacijom,  Ustavni sud BiH je utvrdio da osporena odluka nije u saglasnosti sa odredbama Ustava BiH.
Takođe je utvrđeno da je osporena odluka ništavna i da prestaje da važi od dana objavljivanja te odluke u Službenom glasniku Republike Srpske.

- Vladi Republike Srpske i Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske je naloženo da preduzmu odgovarajuće korake kojima će poništiti sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na osporenoj odluci - navodi se u saopštenju Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH utvrdio je i da odluka Vlade FBiH o promjeni namjene šumskog zemljišta i njegovom privremenom korištenju u druge namjene nije u skladu s Ustavom BiH.

Utvrđeno je da je osporena odluka ništavna i da prestaje važiti od dana objavljivanja te odluke u "Službenim novinama FBiH".

U obje odluke Ustavni sud je zaključio da se radi o šumskom zemljištu koje predstavlja "državnu imovinu" koja je pod zabranom raspolaganja, kako je to ovaj sud utvrdio u ranijim odlukama koje se odnose na isto pitanje

Podsjećamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je krajem maja ove godine donio je privremenu mjeru u slučaju Jahorine i Vareša do konačne odluke ove institucije, a na osnovu zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, Kemala Ademovića i 13 državnih parlamentaraca o predmetima državne imovine (Jahorina i Vareš) i zakona Republike Srpske o nepokretnoj imovini.

Vlada RS je kompaniji “Drvo-export” iz Teslića, iza koje stoji SNDS-ov odbornik Srđan Klječanin, prodala 56 duluma zemljišta na Jahorini za 41 milion KM.

Federalna vlada je krajem prošle godine donijela odluku kojom se šuma na tom području daje pod koncesiju firmi Adriatic Metals za vađenje rude.

Foto: Pexels

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.