POLITIKA I DRUŠTVO

Uskoro rekonstrukcija mosta Brčko-Gunja

Osigurano 5 miliona KM za rekonstrukciju koja će osigurati da se granični prelaz sa Hrvatskom vrati u punu funkciju

Uskoro rekonstrukcija mosta Brčko-Gunja

Ministar komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH Edin Forto izrazio je nadu da će za nekoliko mjeseci početi rekonstrukcija mosta Brčko-Gunja na granici sa Hrvatskom.

On je prilikom obilaska Luke Brčko u srijedu potvrdio novinarima da je pri kraju izrada tenderske dokumentacije za glavni projekt koji vodi Republika Hrvatska.

- Danas imamo potpisan sporazum sa Vladom Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja. Uspjeli smo osigurati 5 miliona KM u Budžetu BiH za ovu namjenu. Postupak je u fazi izbora izvođača za izradu projekta rekonstrukcije, kako bismo osigurali uslove da naredne godine započnu radovi na rekonstrukciji mosta, čime će se granični prelaz sa Hrvatskom vratiti u punu funkciju - naveo je ministar Forto.

Kazao je da lokalna zajednica mora donijeti novi prostorni plan koji će predvidjeti potpuno novi most sa Hrvatskom za koji će se obezbijediti sredstva, a potrebno je i da se utvrdi trasa autoputa koja će spojiti Tuzlu sa Distriktom, a koja će imati i krak prema Srbiji, ali i prema Vukosavlju i Doboju i sjeverno prema Orašju.

Forto je naglasio da funkcionalnost luke Brčko značajno ovisi od izgradnje novog mosta i uređenja korita rijeke Save, a što uključuje i deminiranje desne obale. Luka je već dobila novi kran, silos i čak 5 km nove pruge do željezničke stanice u Brčkom. Sad ima 100 puta više kapaciteta nego prometa.

- Iskreno se nadam da će Vlada Brčkog imati hrabrosti da uvede privatnog koncesionara, istekao je Forto.

Najavio je da se početkom 2025. kreće sa deminiranjem korita Save nakon čega će se moći očistiti korito i povećati broj plovnih dana u luci.

-Posebnu pažnju posvećujem unapređenju željezničke komunikacije Doboj – Tuzla – Zvornik, uključujući prugu Tuzla – Brčko. To su generacijski projekti od kojih ovisi budući razvoj naše zemlje - naglasio je Forto, te podsjetio da je s ciljem obnove željezničkog pravca Tuzla – Brčko Ministarstvo je apliciralo za sredstva EU za nastavak izrade projektne dokumentacije.

Foto: Ministarstvo komunikacija i prometa BiH

Štampa
Ocjeni ovaj članak:
Nema ocjena
Molimo prijavite se ili registrirajte da biste mogli dodavati komentare.